Somrig krusbärsglass med fläder

Blott Sverige svenska krusbär har, skaldade Carl Jonas Love Almqvist. Ja, krusbär är en självklarhet i mormorstäppan. Men vad göra med alla bären? Prova kocken Jens Linders aromrika glass gjord på krusbär och fläderblomssaft. Somrigt och gott!

 Du behöver 4–5 portioner: 

  • 5 dl mogna krusbär
  • 3 msk vatten
  • 1/2 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk outspädd ekologisk fläderblomssaft

 

Gör så här: 

  1. Rensa bären. Sjud krusbär, vatten och socker i 10 minuter och låt svalna.
  2. Kör kompotten snabbt i mixer till en slät puré, eller passera genom en sil.
  3. Vispa äggulor och florsocker vitt i en bunke.
  4. Vispa grädden i en annan bunke.
  5. Blanda kompotten med äggsmeten och smaksätt med saften. Vänd ner grädden. Häll ner i en glassmaskin och kör tills glassen är färdig – krämig och god.

 

Servera gärna med vispgrädde, ljus sirap eller karamellsås samt färska bär, som körsbär eller krusbär.

 

Krusbärsboken av Martin Ragnar och Jens Linder (Ordfront förlag)

 

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar