Du behöver 4–5 portioner:
- 5 dl mogna krusbär
- 3 msk vatten
- 1/2 dl strösocker
- 3 äggulor
- 1 1/2 dl florsocker
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk outspädd ekologisk fläderblomssaft
Gör så här:
- Rensa bären. Sjud krusbär, vatten och socker i 10 minuter och låt svalna.
- Kör kompotten snabbt i mixer till en slät puré, eller passera genom en sil.
- Vispa äggulor och florsocker vitt i en bunke.
- Vispa grädden i en annan bunke.
- Blanda kompotten med äggsmeten och smaksätt med saften. Vänd ner grädden. Häll ner i en glassmaskin och kör tills glassen är färdig – krämig och god.
Servera gärna med vispgrädde, ljus sirap eller karamellsås samt färska bär, som körsbär eller krusbär.
Krusbärsboken av Martin Ragnar och Jens Linder (Ordfront förlag)