Somrig krusbärsglass med fläder

Blott Sverige svenska krusbär har, skaldade Carl Jonas Love Almqvist. Ja, krusbär är en självklarhet i mormorstäppan. Men vad göra med alla bären? Prova kocken Jens Linders aromrika glass gjord på krusbär och fläderblomssaft. Somrigt och gott!

 Du behöver 4–5 portioner: 

  • 5 dl mogna krusbär
  • 3 msk vatten
  • 1/2 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk outspädd ekologisk fläderblomssaft

Gör så här: 

  1. Rensa bären. Sjud krusbär, vatten och socker i 10 minuter och låt svalna.
  2. Kör kompotten snabbt i mixer till en slät puré, eller passera genom en sil.
  3. Vispa äggulor och florsocker vitt i en bunke.
  4. Vispa grädden i en annan bunke.
  5. Blanda kompotten med äggsmeten och smaksätt med saften. Vänd ner grädden. Häll ner i en glassmaskin och kör tills glassen är färdig – krämig och god.

Servera gärna med vispgrädde, ljus sirap eller karamellsås samt färska bär, som körsbär eller krusbär.

Krusbärsboken av Martin Ragnar och Jens Linder (Ordfront förlag)

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar