Sött på sked – recept på skedkakor

Söta, goda och roliga att göra! Vad mer kan man begära av en småkaka? Prova bakbloggaren Fredrik Nyléns ljuvliga skedkakor, hans gammelmormor Margits paradkaka.

skedkakor

Skedkakor – gammaldags och gott!

Skedkakor

Ca 30 st

Du behöver 

  • 210 g smör
  • 210 g strösocker (drygt 2,25 dl)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 310 g vetemjöl (knappt 5,25 dl)
  • 1,5 tsk bikarbonat

Fyllning: 

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2–2,5 dl florsocker
  • röd karamellfärg
skedkakor småkakor av fredrik nylén

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en rymlig kastrull och låt det bli lätt brynt.
  3. Rör i sockret och vaniljsockret när smöret har svalnat något. Blanda vetemjöl och bikarbonat och rör ner det i kastrullen.
  4. Använd en matsked när du formar kakorna. Fyll den med degen så att kakan får en oval form. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10 minuter. Låt kakorna svalna helt.
  6. Blanda samman smör och florsocker. Färga fyllningen rosa med karamellfärg.
  7. Lägg en klick fyllning på hälften av kakorna. Lägg på resterande kakor som lock.

Receptet på skedkakor är hämtat ur boken Småkakor av Fredrik Nylén (Semic förlag).

Läs också: Ljuvligt god kanelbanankaka i långpanna


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar