Steka entrecote med perfekt resultat – så gör du!

Sugen på att lyxa till det med en fin köttbit till middag? Så här gör du för att steka entrecote på bästa sätt!

Entrecote är ett mört och fint nötkött, som bör stekas på lämpligt vis för att komma till sin fulla rätt. Men hur gör man då det? Ja, metoderna för att steka entrecote kan skilja sig lite från den ena välkända kocken till den andra, men de är i alla fall överens om en sak: köttet ska stekas på hög temperatur så att det får en riktigt fin stekyta. Och om du väljer köttbitar som är marmorerade med insprängt fett får du saftigare entrecote med mer smak. 

Storlek på köttet

Något som kan kännas lite klurigt är hur stora köttbitar man ska köpa, och hur länge de ska steka. I affären finns det ju ofta både färdigskurna bitar som är lagom till en person, och större bitar, som du kan helsteka och tranchera, dvs skära upp i mindre bitar strax innan servering.
Beräkna i alla fall ca 200 gram kött per person. En dubbelt så stor bit kan du steka hel i stekpannan, det är perfekt till en middag för två. Är det ett större sällskap är det enklast att helsteka entrecote i ugnen.

Läs också: Kockens bästa grilltips!

steka entrecote

Steka entrecote

Du behöver:

entrecote, ca 200 gram per person 
smör
rapsolja
flingsalt
svartpeppar
några kvistar färsk rosmarin eller timjan
ett par vitlöksklyftor, skalade

Gör så här:

1. Se till att köttet är rumstempererat, så låt det ligga framme i minst en timme om du tar det från kylskåpet. 

2. Torka av det med hushållspapper om det är blött, annars börjar köttet att koka i pannan. 

3. Om du önskar portionsstora bitar: skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Annars är det gott att helsteka och skära upp det senare. 

4. Salta och peppra rikligt på bägge sidor av skivorna. 

5. Hetta upp stekpannan ordentligt. Lägg i rikligt med olja, samt färska örter och vitlök om du vill ha mer smak.    

6. Lägg köttet i pannan ihop med smöret. Anpassa stektiden efter tjockleken på köttet. Ca 2 min per sida är lagom om köttet är 2 cm tjockt, och 4 minuter per sida om köttet är 4 cm tjockt. Vänd det bara en gång, så att det får en fin stekyta, och ös fettet över köttbiten under stekningen. Kontrollera gärna köttets innertemperatur med stektermometer (enligt listan längre ner). 

7. Peppra köttet även efter stekningen, om du önskar en tydligare pepparsmak. Låt köttet vila i minst 5 min innan du skär upp/serverar det. 

Hur välstekt vill du ha köttet? 

Vill du vara säker på att entrecoten blir tillagad exakt som du vill ha den, kan du använda en stektermometer. Här är riktlinjer för temperaturen: 

Medium/medium rare: 52–54˚C

Medium/medium välstekt: 58–68˚C

Välstekt/well-done: 70°C.

Läs också: Se upp – så ska du inte tina köttet!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar