Sväva på moln! Sommarens vackraste efterrätt

Sophie Dahlbäck tog hem vinsten i senaste omgången av Hela Sverige bakar – och nu är hennes kokbok här! Vi föll som furor för den här ljuvliga efterrätten.

Citrontarteletter med lila marängmoln

Citrontarteletter med lila marängmoln

8 tarteletter eller 1 paj

Tid: 1 h och 30 min + tid i kylen

Du behöver: 

Mandelmördegsbotten: 

120 g kallt smör i kuber

4 dl vetemjöl

1 1/2 dl florsocker

3⁄4 dl mandelmjöl 

1 ägg

Citronfyllning:

5 äggulor

1 burk söt kondenserad

mjölk (397 g)

1 dl pressad citronsaft (ca 2 citroner)

Björnbärsmaräng: 

ca 110 g färska björnbär (60 g puré)

2 äggvitor

1 1/2 dl strösocker

Ev färska björnbär eller ätliga blommor till dekoration

Läs också: Ljuvligt god kanelbanankaka i långpanna

Gör så här:

1. Skär smöret i kuber. Nyp ihop med mjöl, florsocker och mandelmjöl.

2. Tillsätt ägget och blanda tills degen går ihop, enklast är att använda händerna. Platta till degen, plasta in och låt vila i kylen i cirka 30 minuter.

3. Kavla ut degen tunt, 2–3 mm, och fodra åtta tartelettformar med en diameter på cirka 8 cm. Nagga botten med en gaffel.

4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter i 200 ° eller tills de fått
fin färg. Låt svalna något.

5. Sänk temperaturen till 175 °. Vispa samman äggulor och kondenserad mjölk för hand. Tillsätt pressad citron och vispa till en jämn smet. Fördela fyllningen i pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt pajerna svalna i kylskåp i cirka 3 timmar.

6. Koka björnbären i en kastrull tills de är mosiga. Rör om så de inte bränns i botten. Sila bären genom en finmaskig sil. Väg gärna upp purén – du ska ha cirka 60 g.

7. Häll äggvitorna i en rostfri skål. Häll björnbärspuré och strösocker i en kastrull och koka till 121 °. Börja vispa äggvitorna när temperaturen är 115 °. Vid 121 °, häll ner
björn-bärspurén i äggvitan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills -smeten svalnat och
du har en glansig maräng.

8. Häll marängen i en spritspåse och spritsa på tarteletterna. Dekorera gärna med björnbär eller blommor.

Receptet är hämtat ur Sophie Dahlbäcks kokbok Baka med Sophie (Bonnier Fakta). 

Läs även: Drömtårta på 10 minuter!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar