Citrontarteletter med lila marängmoln
8 tarteletter eller 1 paj
Tid: 1 h och 30 min + tid i kylen
Du behöver:
Mandelmördegsbotten:
120 g kallt smör i kuber
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl florsocker
3⁄4 dl mandelmjöl
1 ägg
Citronfyllning:
5 äggulor
1 burk söt kondenserad
mjölk (397 g)
1 dl pressad citronsaft (ca 2 citroner)
Björnbärsmaräng:
ca 110 g färska björnbär (60 g puré)
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
Ev färska björnbär eller ätliga blommor till dekoration
Läs också: Ljuvligt god kanelbanankaka i långpanna
Gör så här:
1. Skär smöret i kuber. Nyp ihop med mjöl, florsocker och mandelmjöl.
2. Tillsätt ägget och blanda tills degen går ihop, enklast är att använda händerna. Platta till degen, plasta in och låt vila i kylen i cirka 30 minuter.
3. Kavla ut degen tunt, 2–3 mm, och fodra åtta tartelettformar med en diameter på cirka 8 cm. Nagga botten med en gaffel.
4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter i 200 ° eller tills de fått
fin färg. Låt svalna något.
5. Sänk temperaturen till 175 °. Vispa samman äggulor och kondenserad mjölk för hand. Tillsätt pressad citron och vispa till en jämn smet. Fördela fyllningen i pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt pajerna svalna i kylskåp i cirka 3 timmar.
6. Koka björnbären i en kastrull tills de är mosiga. Rör om så de inte bränns i botten. Sila bären genom en finmaskig sil. Väg gärna upp purén – du ska ha cirka 60 g.
7. Häll äggvitorna i en rostfri skål. Häll björnbärspuré och strösocker i en kastrull och koka till 121 °. Börja vispa äggvitorna när temperaturen är 115 °. Vid 121 °, häll ner
björn-bärspurén i äggvitan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills -smeten svalnat och
du har en glansig maräng.
8. Häll marängen i en spritspåse och spritsa på tarteletterna. Dekorera gärna med björnbär eller blommor.
Läs även: Drömtårta på 10 minuter!