Syrlig förrätt med lufttorkad skinka, mozzarella och grapefrukt

Vacker och enkel mat! Här bjuder Adam Thulin, vinnare av Sveriges Mästerkock 2022, på ett fräscht citrusdoftande recept med medelhavssmak.

Adam Thulin tycker om att ställa fram en mängd olika mindre rätter på bordet och sedan får man själv välja själv vad man vill lägga upp på sin tallrik. Det här receptet är både en bra sådan “mellanrätt”, men passar också som förrätt. Hittar du inte citrusfrukten pomelo i affären kan du byta ut den mot honungsmelon eller någon annan frukt, och kryddan sumak kan ersättas med några droppar citron, tipsar Adam i boken.

Serranoskinka, pomelo, mozzarella, grapefrukt och sumak

Du behöver:

(4 portioner, 20 min)

  • 200 g serranoskinka eller annan lufttorkad skinka
  • 1 pomelo
  • 2 grapefrukter
  • 250 g mozzarella (2 pkt)
  • sumak (mald)*
  • olivolja

Gör så här: 

1. Lägg ut skinkan i små högar på fyra assietter så att den hinner bli rumstempererad.

2. Skala och filea pomelon och grapefrukten (kolla på Youtube hur man filear apelsin, det är samma teknik).

3. Bryt mozzarellan i bitar.

4. Arrangera allt på assietterna där skinkan redan ligger.

5. Strö några nypor sumak på toppen och ringla över rikligt med olivolja.

* Sumak är ett syrligt rött bär som torkat och malt är en populär krydda i Mellanöstern och kring Medelhavet. 

Receptet är hämtat ur Adam Thulins kokbok ”Ett bord, flera smaker” (Bonnier fakta, 2022).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar