Du behöver (25 st):
-
200 g råpressad havtornssaft
-
50 g superfinrivet äpple
-
eller äppelpuré
-
40 g glykos
-
220 g strösocker + mer att strö över
-
5 g pektin
-
5 g färskpressad citronsaft
Gör så här:
- Lägg silpatmattor* på två plåtar. Koka upp havtornssaft, äpple och glykos i en kastrull. Blanda pektin och socker och häll ner i purén i en jämn stråle under omrörning.
- Koka till 106 grader under konstant omrörning och rör sedan i citronsaft. Bred ut blandningen tunt med en palett eller stekspade på silpatmattorna, det sätter sig väldigt fort så arbeta snabbt. Strö över ett tunt lager strösocker.
- Låt stå över natten och sockra sedan hela ovansidan. Vänd över på ett bakplåtspapper, dra bort silpatmattan försiktigt och sockra andra sidan. Rulla sedan ihop som en rulltårta och skär i rullar. Man kan också skära banden i långa remsor på en skärbräda. Ät banden direkt, annars håller de någon dag i rumstemperatur.
*Silpatmatta är en gummibakduk. Har man ingen silpatmatta kan man använda bakplåtspapper smord med lite rapsolja.
Recept ur boken Rullrån och tankebrus av My Feldt (Bonnier Fakta) Foto: Linda Lomelino