Tigerkaka är en riktig fikaklassiker med sina häftiga chokladränder! Här bjuder vi på ett lättbakat recept från Emma Brink Rask, där sockerkakan har en touch av apelsin.
Tigerkaka
Du behöver:
(10 bitar)
- 3 ägg
- 3 dl strösocker (270 g)
- 2 dl filmjölk
- 1 ½ dl neutral olja, t ex mat- eller rapsolja + till att fästa pappret längs kanten på formen
- 3 ½ dl (210 g) + ⅓ dl (20 g) vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- ½ dl kakao (20 g)
- zesten från 1 apelsin
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme. Fäst ett bakplåtspapper i botten och längs kanten av en springform.
- Vispa ägg och socker tills det blir ljust och fluffigt.
- Vänd ner filmjölk och olja.
- Blanda 3 ½ dl vetemjöl, bakpulver och bikarbonat i en separat bunke och vänd sedan ner det i smeten med en slickepott. Dela upp smeten jämnt i två olika bunkar. Vänd ner kakao i den ena och ⅓ dl mjöl och apelsinzest i den andra.
- Häll smeterna i varsin spritspåse (eller använd dig av en sked). Lägg en klick av den ena smeten i formen och sedan en klick av den andra mitt på den första klicken. Fortsätt på samma sätt tills du har fyllt hela formen. Skaka formen lite mellan varven om inte smeten rinner ut av sig själv.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Känn med en trästicka i mitten av kakan, om den är torr när du drar ut den är kakan klar.
Tips!
Tigerkaka är godast att äta samma dag som den är bakad, men håller sig god i 3–4 dagar i rumstemperatur.

Receptet på tigerkaka är hämtat från boken 61 kakor i en form av Emma Brink Rask (Polaris fakta, 2023).
Läs också: Baka i springform – här är bästa tipsen från Emma Brink Rask