Tjälknöl – så lyckas du med den enkla steken!

Den norrländska maträtten tjälknöl är perfekt att laga när man har en stor stek i frysen. Det är inte konstigt att den är en favorit bland jägare! Så här lätt lyckas du! 


Här kommer ett grundrecept på tjälknöl, samt två alternativa kryddningar, hämtat ur tidningen Svensk Jakt. Tjälknöl lagas vanligtvis på älgstek, men annat kött går också bra. Undvik dock alltför mört kött då det lätt får en grynig konsistens av den långa tillagningstiden.

Grundrecept tjälknöl

Du behöver:

  • 1 fryst älgstek

  • 5 dl vatten

  • 1/2 dl salt

  • 1 msk socker

  • 1 tsk vitpeppar eller svartpepparkorn, lätt krossade

Serveringsförslag: 

  • Potatisgratäng

Gör så här:

  1. Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 70 grader. Efter ett par timmar, när köttet tinat en aning, stick en köttermometer i köttet så att du har kontroll på innertemperaturen. Hur många timmar köttet behöver i ugnen beror förstås på den frysta köttbitens storlek. För en liten stek kan det räcka med fyra timmar i ugnen, en stor älgstek kan behöva 10–12 timmar innan den nått rätt innertemperatur.
  2. När termometern visar 58 grader innertemperatur, stäng av ugnen och ta ut köttet. Efter så många timmar i ugnen har köttet en hård, torr yta, som mjukas upp genom att köttet får ligga i saltlag några timmar innan servering. Ta dubbla plastpåsar och lägg i en skål. Häll i lagen i innerpåsen. Lägg i köttet medan det fortfarande är varmt. Se till att lagen täcker köttet och låt ligga i kylen minst 3–4 timmar.
  3. Skär upp köttet i tunna skivor innan servering.

Tjälknöl med medelhavssmaker

Du behöver:

Saltlag med medelhavssmak:

  • 5 dl vatten

  • 2 msk salt

  • 1/2 msk socker

  • 1 tsk svartpepparkorn, hela

  • 1 lagerblad

  • 1 tsk fänkålsfrön

  • 1 klyfta vitlök, tunt skivad

Kryddolja: 

  • 1 dl olivolja

  • 4 tsk fänkålsfrön, hela

  • 1 citron, rivet skal och saft

  • 1 klyfta vitlök, pressad

  • Svartpeppar

  • Flingsalt

Serveringsförslag: 

  • Matvetesallad med tärnad mango och strimlad salladslök

  • Ajvar relish

Gör så här:

  1. Lägg det varma köttet i saltlagen i 3–4 timmar.
  2. Skiva köttet tunt och ringla kryddolja över vid servering.

Tjälknöl i asiatisk marinad

Du behöver:

Asiatisk saltlag: 

  • 3 dl vatten

  • 1 dl japansk soja

  • 2 tsk socker, gärna råsocker

  • 3 cm färsk ingefära, fint riven

  • 1 klyfta vitlök, i tunna skivor

  • 2 cm röd chili, fint hackad

Serveringsförslag:

  • Sesamfrön

  • Asiatisk nudelsallad

Gör så här:

Lägg det varma köttet i saltlagen i 3–4 timmar. Rulla köttet i sesamfrön och skär det i tunna skivor vid servering.

Tips!

Om du vill ha extra smak på köttet kan du ringla lite färdig teriyakisås blandat med limesaft över köttet vid servering. Recepten på alla serveringsförslag, skrivna av Lena Runer, hittar du här:

Tjälknöl – kom till av en slump!

Ragnhild Nilsson från Norrbotten är den som uppfann tjälknölen i början av 1980-talet. Men det var en riktig slump att receptet kom till. Ragnhild ville laga älgstek och bad sin man, som var älgjägare, att ta fram köttet ur frysen och tina det på svag värme i ugnen. Sedan glömdes steken bort och när Ragnhild kom hem nästa dag och hittade den kvar i ugnen var den helt smaklös. Hon kom då på idén att lägga den i saltlag i några timmar och resultatet blev en mycket mör och välsmakande stek.

När Ragnhild såg att ICA-kuriren hade utlyst en tävling för nya svenska landskapsrätter 1982 skickade hon in sitt recept och tjälknöl utsågs till Medelpads landskapsrätt.

Läs också: 6 misstag du gör med skärbrädan

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar