Torsk i ugn med krispiga brödsmulor, potatis och fänkål

Torsk i ugn är en lättlagad middagsklassiker! Här lägger vi fisken på en bädd av grönsaker och toppar med brödsmul, parmesan och färska örter. Mums!

torsk i ugn

En smaskig rätt som kan varieras på många vis är torsk i ugn. Har du några skivor torrt, ljust surdegsbröd över kan du använda dem som frasig topping i det här receptet. Skär brödet i mindre bitar, lägg det att torka på ett fat och stöt det till smulor i en mortel när det är hårt. Har du inget bröd, går det lika bra att använda ströbrödet panko. Laga och njut!

torsk i ugn

Ugnsbakad torsk med brödsmulor, potatis och fänkål 

(4 portioner)

Du behöver:

  • 500 g fast potatis, t.ex. asterix
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • flingsalt
  • 1 dl vitt vin
  • 600 g torskfilé
  • 1 dl brödsmulor eller panko 
  • ½ dl finriven parmesanost
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk finhackad persilja
  • ½ dl olivolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och dela potatisen i klyftor, skär fänkålen i mindre bitar på längden. Skala och klyfta löken i tunna skivor.
  2. Lägg alla grönsaker i en smord form och tillsätt olivolja och smör. Krydda med lite salt och blanda runt. Häll över vinet och ställ in formen i mitten av ugnen och baka tills grönsakerna är mjuka.
  3. Dela fisken i portionsbitar. Blanda samman brödsmulor med finriven parmesanost, finhackad vitlök, persilja och olivolja. Fördela fisken över grönsakerna och toppa med örtsmulet. Baka i ytterligare 10–15 minuter tills fisken är genomstekt.

Tips! Servera gärna din torsk i ugn med en kall sås med crème fraiche, dijonsenap, finhackade örter och kapris eller pesto rosso med soltorkad tomat.

torsk i ugn

Receptet är hämtat från kokboken Middag allt i ett av Maria Zihammou (Semic, 2023).


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar