En smaskig rätt som kan varieras på många vis är torsk i ugn. Har du några skivor torrt, ljust surdegsbröd över kan du använda dem som frasig topping i det här receptet. Skär brödet i mindre bitar, lägg det att torka på ett fat och stöt det till smulor i en mortel när det är hårt. Har du inget bröd, går det lika bra att använda ströbrödet panko. Laga och njut!

Ugnsbakad torsk med brödsmulor, potatis och fänkål
(4 portioner)
Du behöver:
- 500 g fast potatis, t.ex. asterix
- 1 fänkål
- 1 gul lök
- 1 msk olivolja
- 2 msk smör
- flingsalt
- 1 dl vitt vin
- 600 g torskfilé
- 1 dl brödsmulor eller panko
- ½ dl finriven parmesanost
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 msk finhackad persilja
- ½ dl olivolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och dela potatisen i klyftor, skär fänkålen i mindre bitar på längden. Skala och klyfta löken i tunna skivor.
- Lägg alla grönsaker i en smord form och tillsätt olivolja och smör. Krydda med lite salt och blanda runt. Häll över vinet och ställ in formen i mitten av ugnen och baka tills grönsakerna är mjuka.
- Dela fisken i portionsbitar. Blanda samman brödsmulor med finriven parmesanost, finhackad vitlök, persilja och olivolja. Fördela fisken över grönsakerna och toppa med örtsmulet. Baka i ytterligare 10–15 minuter tills fisken är genomstekt.
Tips! Servera gärna din torsk i ugn med en kall sås med crème fraiche, dijonsenap, finhackade örter och kapris eller pesto rosso med soltorkad tomat.

Receptet är hämtat från kokboken Middag allt i ett av Maria Zihammou (Semic, 2023).