Trolla bort kaffefläckarna – bästa tipsen!

Spillt kaffe på mattan? Oroa dig inte, det går enkelt att ta bort fläckarna med dessa knep!
kaffefläckar

Vi har alla gjort det: tappat kaffekoppen på golvet på vägen till soffan eller råkat spilla några droppar på den nystrukna skjortan …  Men oroa dig inte, det går att rädda både mattan och kläderna om du jobbar snabbt! Läs nedan för att se hur du går tillväga.  

Så tar du bort kaffefläckar från mattan 

Sug upp så mycket vätska som möjligt med hushållspapper. Blanda sedan två koppar varmt vatten med en matsked vitvinsvinäger och en matsked diskmedel. Ta en ren trasa och gnugga blandningen på fläcken, ta lite i taget. Upprepa tills fläcken är borta! Skölj bort blandningen genom att badda en ren trasa med kallt vatten och gnugga, låt sedan torka. 

Så tar du bort kaffefläckar på dina kläder

Om du har råkat spilla kaffe på din tröja gäller det att agera fort. Det enklaste sättet att ta bort en kaffefläck är att skölja plagget under kallt vatten. Skölj tills du ser att fläcken är borta, och tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskin. 

Ett annat knep du kan testa är att gnugga fläcken med tvål. Både flytande tvål och handtvål fungerar! Gnugga in med tvål och låt det verka i cirka en timme, se till att fläcken inte torkar utan hålls blöt under tiden. Skölj sedan bort tvålen med vatten. 

Källa: Eldoradocoffee.com, nespresso.com

Läs också: Wow! Så tar du bort rödvinfläckarna!

Vill du läsa mer om recept och kök?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar