Sugen på smaker från Medelhavet? Då ska du testa det här lättlagade receptet på kyckling i ugn, där både kycklinglår och grönsaker tillagas på samma plåt.
– Den här rätten är full av spännande och smakrika överraskningar. Timjan, vitlök och aromatiskt citronskal som jag fullkomligt älskar, säger kokboksförfattaren Maria Zihammou.
Ugnsbakad citronkyckling med timjan
(4 portioner)
Du behöver:
- 500 g delikatesspotatis
- 2 rödlökar
- 3 vitlöksklyftor
- 4 msk olivolja
- 1 citron, finrivet skal och pressad saft
- 1 tsk finhackad timjan
- flingsalt och svartpeppar
- 8 kycklinglår, på ben med skinnet kvar
- 1 dl svarta oliver
- 150 g fetaost
- 2 msk grovhackad bladpersilja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär potatisen i skivor. Skala och dela löken i tunna klyftor. Skala vitlöken och skär i tunna skivor och lägg ut allt på en ugnsplåt eller form. Ringla över 2 msk olivolja och tillsätt hälften av det finrivna citronskalet och hackad timjan. Blanda och krydda med lite salt och peppar. Lägg kycklingen överst, gnid in skinnet med resten av olivoljan och tillsätt resten av det finrivna citronskalet och pressad citronsaft, krydda med lite salt.
- Baka i mitten av ugnen i 30 minuter.
- Ta ut formen och strö över oliver och baka i ytterligare 15 minuter tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt.
- Dela fetaosten i mindre bitar och fördela dem över kycklingen och toppa med hackad persilja.
Receptet på denna smaskiga kyckling i ugn är hämtat från kokboken Middag allt i ett av Maria Zihammou (Semic, 2023).
Vill du laga fler recept ur boken? Testa Ugnsbakad torsk med brödsmulor, potatis och fänkål.