Vardagsfavorit! Laga Oliver Ingrossos snabba bolognese

Vem älskar inte pasta bolognese? Här är Oliver Ingrossos snabblagade och goda version.

pasta bolognese oliver ingrosso

Oliver Ingrosso är inte bara DJ och storebror till Bianca och Benjamin. Precis som sin bror älskar han att laga mat, och sommaren 2022 slog han upp portarna till sin egen italienska restaurang, Olli, på Norrmalm i Stockholm. 

Oliver Ingrosso beskriver sin matlagningsfilosofi med det italienska uttrycket ”quanto basta”. Det betyder “så mycket som behövs” eller “så mycket du vill”. Quanto basta fick därför bli namnet på hans första kokbok, som är fylld av italienska familjefavoriter. I den vill han uppmuntra till att laga mat efter sina egna smaklökar och har därför inga mängdangivelser i recepten, bara ingredienslistor och instruktioner. “Smaka ofta och våga lita på din magkänsla”, skriver han i boken. Här är hans snabba vardagsversion av pasta bolognese, för dig som är sugen på att testa!

Oliver Ingrossos snabba bolognese

Du behöver:

  • Bladselleri
  • Morot
  • Gul lök
  • Olivolja
  • Vitlök
  • Nötfärs
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Tomatpuré
  • Lagerblad, gärna färska
  • Pasta, gärna fettuccine
  • Färsk persilja
  • Färsk basilika
  • Parmesan eller pecorino

Gör så här:

  1. Skölj sellerin och skär bort roten och blasten. Skala morötterna och löken. Gör en soffritto genom att finhacka selleri, morot och lök. Jag brukar ha 25 procent selleri, 25 procent morot och 50 procent gul lök.
  2. Hetta upp olivolja i en stor panna. Stek selleri och morot tills de börjar mjukna lite.
  3. Tillsätt löken efter ett tag, eftersom den tillagas fortare.
  4. Hacka eller krossa vitlöken och tillsätt den. Eller ha i en hel vitlöksklyfta och plocka upp den efter ett tag när du tycker att den gett nog med smak.
  5. Koka upp pastavatten.
  6. Låt alla grönsaker bli mjuka. Rör om ofta och fyll på med olivolja om det ser torrt ut.
  7. Tillsätt sedan köttfärs och hacka sönder den med stekspaden.
  8. Smaka av köttfärsen, salta och peppra ordentligt. Köttfärs behöver mycket salt.
  9. Tillsätt tomatpuré och lite av kokvattnet och rör om.
  10. Tillsätt ett par lagerblad.
  11. Koka pastan tills den är precis färdig. Tänk på att en del pastavatten ska användas i såsen.
  12. Häll pastavatten i såsen och slunga runt. Börja med ett par slevar. Har du haft i för mycket kan du bara öka värmen så kokar såsen ner. Såsen görs av pastavattnet så var inte feg.
  13. Lyft över pastan i såsen och slunga runt så att allt blandas. Kör i lite pastavatten pö om pö. Mantecare!
  14. Hacka persilja och basilika och strö över.
  15. Strö över parmesan och slunga runt i pannan. Behövs pastavatten så ha i lite och slunga runt mer.
  16. Lägg upp din pasta bolognese på tallrikar och strö över parmesan eller pecorino. Avsluta med att ringla över en god olivolja.
pasta bolognese oliver ingrosso

Receptet på snabb bolognese är hämtat från kokboken Quanto basta – italienska favoriter och familjerecept av Oliver Ingrosso (Mondial, 2023).


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar