Vårens bästa vita viner

Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.


1. Trendig druva – Ny 1:a på topplistan

Folklore Albariño 2017. Nr 6263, Spanien – Rías Baixas, 99 kronor.

Upptäck den gröna druvan Albariño som ger krispiga vita viner som Folklore Albariño. Vinet får så höga expertbetyg att det rankas som nummer ett på vår topplista. Det är lätt att förstå varför – vinet är friskt och fruktigt med mycket arom. Folklore Albariño passar bra till drink och välkomnande räksnittar samt lättare rätter som laxpaj.

2. Höjden av elegant riesling till drink & sparris

Leitz Magic Mountain. Nr 70626 , Tyskland – Rheingau, 159 kronor.

Johannes Leitz var bara tonåring han ärvde en liten och oansennlig vingård. Han hade knappt några kunskaper om vinframställning. Idag 30 år senare är gården tio gånger större – och Johannes Leitz är en hyllad kvalitetsproducent, känd för sina fina rieslingviner. Prova Leitz Magic Mountain som är torrt med frisk och lång eftersmak. Ett mycket elegant alternativ som drink och till vårfavoriter som sparris med hollandaisesås.

3. Gillar du vegetariskt? Matcha gärna med chardonnay

Boschendal 1685 Chardonnay. Nr 6299, Sydafrika–Western Cape, 99 kronor.

Den vegetariska trenden är starkare än någonsin och det syns allt mer i kokböcker, magasin, restauranger och på receptsajter. Frågan är vilka viner som passar till gröna gratänger, sallader och svamprätter? Röda viner passar mindre bra, välj hellre vitt på druvan chardonnay som prisvärda Boschendal 1685. Det är fruktigt och fylligt med finstämd fatkaraktär – en god kombination till olika gröna rätter.

4. Sauvignon blanc – frisk och torr vinfavorit till mingel

Hunter’s Sauvignon blanc. Nr 6202, Nya Zeeland – Marlborough, 115 kronor.

Det är lätt att glömma bort hur bekvämt det är: På en armlängds avstånd finns fantastiska viner ända från Nya Zeeland på andra sidan jordklotet. Marlborough-regionen är känd för sina fina Sauvignon Blanc-viner, däribland Hunter’s. Vinet är mycket fruktigt och aromrikt. Utmärkt som drink vid mingel och passar bra till sallader med chèvre samt fiskrätter.

På vinbetyget.se hittar du topplistor med fler vintips.


Bara viner med höga betyg – Stefan Saidac driver vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna – röda, vita, rosé och mousserande. Vinbetyget.se är en oberoende sajt med topplistor som bygger på experternas samlade betyg. Vinbetyget kallas Topplistornas Topplista.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar