4 portioner
Du behöver:
- 1 kg potatis av mjölig sort
- 2 dl gräddfil
- 1 dl amerikansk majonnäs eller vanlig
- salt och peppar
- 250 g grön sparris
- margarin eller smör att steka i
- salt
- 300 g varmrökt lax
- 1 dl gröna oliver med pimiento
- 1–2 msk kapris
- svartpeppar
Gör så här:
1. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Blanda under tiden gräddfil, majonnäs, salt och peppar till en sås. Ställ såsen kallt tills det är dags att servera.
2. Skär bort den grova nedersta delen av sparrisen, (den kan du kasta). Dela eventuellt sparrisarna en gång och stek dem så att de blir mjuka i margarin eller smör i en stekpanna. Salta.
3. Dela laxen i bitar. Hacka oliverna grovt. Häll bort vattnet från potatisarna och mosa dem grovt med en gaffel.
4. Lägg upp potatisen på ett uppläggningsfat. Lägg sedan på sparris, lax, oliver och kapris. Ringla över gräddfilssåsen. Dra några varv med pepparkvarnen över salladen.
Recept ur boken Allt i ett-rätter – För plåt, panna, form och gryta (Semic).
Läs också: Recept på smarrigt påskgodis!