Vegetariska tacos? Testa blomkålstacos!

Varför inte byta ut en tacofredag i månaden till en vegetarisk måltid?
– Våga testa vego, säger Nazuk Turdieva, vinnaren av Sveriges Mästerkock 2023, som här bjuder på blomkålstacos.

Blomkålstacos var en av rätterna com Nazuk Turdieva lagade i TV4:s matlagningsprogram Sveriges Mästerkock.

– Det fanns begränsat med kött och fisk att välja mellan, och jag har en knäskada och kunde inte springa fram till skafferiet som de andra. Så jag tog något som jag inte trodde att någon annan skulle vilja ha – blomkål – och gjorde blomkålstacos. Jag visste redan att det var gott, så det passade perfekt. Och det kan ju alla äta, vare sig man är vegetarian eller inte, berättar Nazuk för Vi i Villa.

Du behöver:

4 portioner, ca 60 minuter

Avokadokräm:

  • 2 mogna avokador
  • 1 msk majonnäs
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 salladslök
  • 1⁄2 lime (juice)
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • salt och svartpeppar

Äppelsalsa:

  • 2 gröna äpplen
  • 1 jalapeño
  • 1 liten silverlök
  • 1/2 kruka koriander
  • 1/2 lime (juice)
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja

Blomkål:

  • 500 g blomkål
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 1⁄2 dl vetemjöl
  • 1 1⁄2 dl Maizena
  • 1 tsk bakpulver
  • 1⁄2 tsk paprikapulver 
  • 1⁄2 tsk vitlökspulver
  • 1⁄2 tsk cayennepeppar 
  • 2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 1⁄2 dl kolsyrat vatten
  • 2 liter frityrolja eller rapsolja till fritering
  • tortillabröd

Gör så här:

Avokadokräm:

1. Kärna ur avokadon. Lägg den och resterande ingredienser i en skål och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Förvara krämen i kylen tills det är dags för servering.

Äppelsalsa:

1. Finhacka äpple, lök, jalapeño och koriander. Blanda med resterande ingredienser i en skål och smaka av med mer honung eller lime. Förvara salsan i kylen tills det är dags för servering.

Blomkål:

1. Skär eller bryt blomkålen i små buketter och lägg dem i en bunke.

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt hälften av vattnet och rör om till en slät, tjock smet. Tillsätt resten av vattnet och ägget. Vispa tills smeten går ihop och konsistensen är som pannkakssmet. Häll smeten över blomkålsbuketterna och rör om. Alla buketter ska vara täckta av smet.

3. Hetta upp oljan till 170 grader och fritera några blomkålsbuketter i taget tills de är gyllenbruna. Lyft upp dem med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av. Salta direkt. 

Servera blomkålen i tortillabröd tillsammans med avokadokräm och äppelsalsa.

Receptet är hämtat ur Nazuk Turdievas kokbok ”Nazuks goda” (Bonnier fakta, 2023).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar