Vintips till Alla hjärtans dag – och andra dagar

Vad passar att äta och dricka en kärleksfull dag? Fast alla dagar borde väl vara alla hjärtans dag? Här ger Stefan Saidac på vinbetyget.se fem goda mat-och vintips att använda på valfri dag. 


1. Italienska bubblor som slår all prosecco till löjromtoasten

Ferrari Brut. Nr 7721, Italien –Trentino, 159 kronor

Även om Prosecco är mäkta populär, vill jag rekommendera Ferrari Brut, som är 1:a på topplistan med idel höga betyg från tidningarna. Att det mousserande vinet är så elegant, friskt och torrt, har sin förklarning. Vinet framställs med champagnemetoden till 100 procent på chardonnay och lagras tre år på flaska. En löjromstoast med en klick smetana och lite gräslök är en perfekt partner till Ferrari Brut som inte har släktskap med röda racerbilar.

2. Ädla bubblor till Bondbrudar och alla andra brudar.

Bollinger Special Cuvée Brut. Nr 7418, Frankrike–Champagne, 459 kronor.

Champagne är vinernas största kändis. Vad ger denna staus? Utan att gå in på fin smak, metoder, druvornas växtplats, så är champagne strikt ursprungsskyddad. Därav priset.
Vid flärd på film är det självklart champagne i glasen. James Bond dejtar helst med champagne från Bollinger. Men även alla flickvänner, fruar och andra partners utanför filmduken, är värda Bollinger. Denna klassiska cuvée på pinot noir
, chardonnay och pinot meunier ger en fruktig och fyllig champagne med lång eftersmak. Vad passar Bollinger till? Det mesta, i stort sett alla lätta rätter som inte är för starka. Men dessa fantastiska bubblor klarar sig utmärkt på egen hand.

3. Torr Riesling till Moules marinières

Leitz Eins Zwei Dry. Nr 5822, Tyskland – Rheingau, 99 kronor.

Så här års är musslorna välmatade. Gör en Moules marinières en fransk klassiker som är enkel och lyxig. Blåmusslor kokta i vitt vin, persilja, schalottenlök och vitlök. Servera en krispig och fruktig riesling som Leitz Eins Zwei Dry. Hos familjen Leitz som har producerat vin sedan 1700-talet, skapar dagens generation imponerande viner i prestigeregionen Reingau. Det unga friska vinet är också gott som drink.

4. Stolt Shiraz till Lammfilé med rostade grönsaker

Peter Lehmann Portrait Barossa. Nr 16381, Australien – Barossa Valley, 135 kronor.

Det ansedda vinhuset Peter Lehmann Barossa är med rätta stolta över sin Shiraz, som man säger i Australien. Vinet är lent, bärigt och samtidigt med mycket smak och alkohol.
Para gärna vinet med en rosa lammfilé i tunna skivor, rostade grönsaker
och varför inte en kladdig potatisgratäng som har precis för mycket av allt.

5. Populärt Piemonte-vin till vegetarisk tryffelrisotto

Borgogno Langhe Rosso. Nr 70384, Italien–Langhe, 109 kronor.

Piemonte är just nu Italiens hetaste vindistrikt. Borgogno Langhe Rosso framställs av en kombination av druvor som ger mjukt, fylligt och mycket matvänligt vin. Ett prisvärt vin som man alltid borde ha hemma. Passar perfekt till en vegetarisk tryffelrisotto, buffé- och plockmat. Kanske till en överfylld pizza som du stolt har gjort själv?

 

Fler aktuella vintips hittar du på vinbetyget.se

 


Vinerna med höga betyg i Vi i Villa – Stefan Saidac driver vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna: Röda, vita, rosé och mousserande viner. Vinbetyget.se är en oberoende vinsajt med tolv topplistor som bygger på aktuella vinbetyg från ledande tidningar. 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar