5 vintips till sommarens mat

Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.


1. Prisvänlig rosé till buffé och olika laxar

Puy Chéri Rosé.Nr 2209, Frankrike–Languedoc-Roussillon, 69 kronor.

Puy Cherie (hette tidigare Puycheric) är ett härligt rosévin på druvan Syrah som passar till det mesta. Inte minst till alla varianter av lax och blandade rätter på buffébordet. För bara 69 kronor får du ett utmärkt rosévin som också uppskattas till drink och mingel. Ett bra vin till studentmottagningen. 

2. Nyhet: Matvänlig rosé till somriga sallader

Monte Ory Rosé. Nr 2268, Spanien – Navarra, 82 kronor.

Monte Ory är en trevlig nyhet som går direkt in på vår rosélista med fina expertbetyg. Rosévinet från kvalitetsdistriktet DO Navarra framställs av 100% Garnancha. Smaken är elegant, frisk och fruktig. Som gjort för en ceasarsallad, sallad niciose, buffé och mingel i kvällssolen.

3. Albariño från Portugal – Ny 1:a på topplistan

Folklore Albariño 2017. Nr 6263, Spanien – Rías Baixas, 99 kronor.

Upptäck den gröna druvan Albariño som ger krispiga vita viner som Folklore Albariño.
Vinet får så höga expertbetyg att det rankas som nummer ett på vår topplista. Det är lätt att förstå varför. Vinet är friskt och fruktigt med mycket arom. Folklore Albariño passar bra till drink och välkomnande räksnittar och lättare fiskrätter.

4. Rött vin till rätter från både land & hav

Terre di Mistral. Nr 2167, Frankrike – Rhonedalen, 95 kronor.

Terre di Mistral har en återkommande plats på topplistan Bästa Röda vinerna under 100 kr. Vinet är fylligt utan att vara strävt och passar fint till kyckling, kalkon och plockmat. Kyler du vinet några grader, är det även utmärkt till halstrad lax och vegetariskt. Ett prisvärt och ekologiskt allroundvin. 

5. Ska du grilla gott? Välj ett gott vin.

Plan B Shiraz. Nr 4501, Australien – Western Australia, 99 kronor.

Man ska alltid ha en plan B nära till hands –  Som Plan B! från Australien: Ett vin gjort på druvan Shiraz  och lagrat på ekfat i tio månader. Det fina, fylliga vinet med örtiga toner matchar vitlökskryddat lamm. Och förstås till det optimala grillköttet – marmorerad Entrecôte. Höga expertbetyg och på topplistan.

På vinbetyget.se hittar du topplistor med fler vintips.


Bara viner med höga betyg – Stefan Saidac driver vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna – röda, vita, rosé och mousserande. Vinbetyget.se är en oberoende sajt med topplistor som bygger på experternas samlade betyg. Vinbetyget kallas Topplistornas Topplista.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar