Rengör miljövänligt med ättika – 5 smarta tips!

Vill du städa miljövänligt? Det bästa rengöringsmedlet hittar du i skafferiet, nämligen ättika!


Husmorstips: städa med ättika

Att rengöra med ättika är ett billigt och miljövänligt husmorsknep. Rengör ugnen, mikron, kylskåpet och badrummet med ättika. Här är våra bästa knep!

I butikerna finns det vanligtvis två olika sorters ättika, en som är 24 % eller 12 %. Den som är 24 % är starkare och i artikeln syftar vi på den med 12 %, alltså det som normalt kallas för ättikssprit i butikerna. 

1. Så rengör du ugnen med ättika

Ett smart husmorsknep är att rengöra insidan av ugnen med ättika. Börja med att hälla i ättika i en sprayflaska. Sedan sprayar du där det är smutsigt. Sätt ugnen på 50 grader och låt den stå på i 20-30 minuter. Avsluta med att torka av smutsen med en fuktig trasa. Klart! 

2. Rengör mikron med ättika

Är mikron smutsig? Häll i en skvätt ättika i en skål med varmt vatten. Pressa i en halv citron. Ställ in skålen på full effekt i någon minut. Sedan kan du enkelt  torka av alla matrester med en disktrasa.

Läs även: 11 miljösnälla rengöringstips!

3. Rengör badrummet med ättika och såpa

Dags att storstäda barummet? Gör en egen miljövänlig badrumsspray!

Miljövänlig badrumsspray:

Du behöver:

  • 2 dl vatten
  • Saft av en citron
  • 1 skvätt såpa
  • 1 dl ättikssprit 12 %

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser och häll över i en sprayflaska. Skaka väl. Sedan är det bara att börja städa!

4. Ta bort dålig lukt med ättika

Luktar det unket i kylskåpet? Ättika är lösningen!

Luktar det illa i papperskorgen? Töm soppåsen och gör rent den med diskmedel. Häll sedan ättika på en brödskiva och lägg brödet i botten av papperskorgen. Låt stå över natten. På morgonen är all dålig lukt borta!

Kylskåpet är ett annat ställe i köket som kan lukta illa. Blanda ättika med vatten och rengör kylen med en disktrasa. Vips luktar det fräscht igen!

5. Putsa fönster med diskmedel och ättika

Ättika löser upp smuts och fett! Blanda i två matskedar ättika i en hink med varmt vatten och häll i några droppar diskmedel, så har du det perfekta putsmedlet till dina fönster. HÄR är våra bästa tips för skinande rena fönster.

Obs! Tänk på att det finns olika styrkor av ättika i matbutiken, 24 % och 12 %. Ha koll på vilken du använder, den med 24 % ättika är starkt frätande! Den med 12 % kallas i matbutikerna vanligtvis för ättikssprit och är den sort som avses i artikeln.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar