Så får du ett smart och lättjobbat kök!

Dags att renovera köket? Här är Snickar-Björns bästa tips för hur du lyckas med köksbygget.

Lättjobbat smart kök

Köket är ett av de rum vi tillbringar allra mest tid i. Satsa därför på ett smart, lättjobbat kök. Här går Björn ”Snickar-Björn” Christiernsson igenom det du bör tänka på när du planerar ett nytt kök.

1. Avlopp och köksfläkt

I teorin kan ett kök placeras i vilket rum som helst i villan, men i praktiken är det möjligheten till att ansluta avloppet som är helt avgörande. Ett avlopp kan t ex dras genom väggar, gå i väggar, dras bakom framskjutna köksskåp, men även en VVS-installatör med ett trollspö i handen måste förhålla sig till att ett avlopp behöver luta ca 1 cm per meter för att fungera. Vill man dessutom kunna ansluta en ny köksfläkt till den gamla ventilationskanalen för att slippa dra en ny, eller välja en kolfilterfläkt, är även denna punkt helt avgörande för hur köket kan placeras och planeras. En lyxig och väldigt trivsam lösning för köksfläkten är att placera en rökgasfläkt på skorstenen i stället för att motorn sitter monterad i fläkten och för ett väldigt oväsen.

2. Arbetstriangeln

För ett lättjobbat kök brukar man lägga fokus på att skapa ett lagom avstånd mellan kyl, diskho och spis, den så kallade arbetstriangeln. Dessa punkter bör inte ligga precis bredvid varandra eftersom det är viktigt med generösa arbetsytor vid sidan av varje arbetsstation. Man ska heller inte behöva gå långt för att hämta saker ur exempelvis kylskåpet. 

För att slippa spilla vatten och mat över golvet är det också bra om diskho och spis inte placeras på motsatt sida av köket. Sätter du spisen i en köksö är det därför bra att även ha en diskho där.

Arbetstriangeln.

3. Bänkskiva & stänkskydd

Vi väljer ofta bänkskivor i trä, sten eller betong för att vi tycker de är vackra, men de är också ganska ömtåliga och känsliga för fläckar. Den som lagar mycket mat och känner sig hämmad av att ständigt behöva vara försiktig satsar i stället på rostfritt eller kompositmaterial. Stänkskyddet bör också väljas utifrån samma förutsättningar. Ett stänkskydd av t ex en porös keramik, eller med många och stora kakelfogar, kommer förr eller senare att bli missfärgat av livlig matlagning.

Läs också: Ge köket ett budgetlyft!

Satsa på en riktigt tålig bänkskiva! Foto: Ballingslöv.

4. Höjder på skåp

Sedan 1960-talet har överskåpen blivit ca 10 cm djupare, men avståndet mellan över- och underskåp är fortfarande bara 50 cm i många fall. Det resulterar i att vi ser en betydligt mindre del av vår viktigaste arbetsyta, dvs bänkskivan. Bättre arbetsförhållande uppnås därför genom att t ex ha djupare underskåp, på 70 cm inklusive bänkskiva, eller att höja överskåpen till en höjd om 60–65 cm. Är man lång bör även det vanliga 90 cm-måttet för höjden på bänkskivan höjas runt 5 cm för att kännas rätt.

5. Vattenskador

Vattenskadorna har ökat dramatisk i våra kök i takt med att de får fler och fler fasta vatteninstallationer till ismaskiner, kaffemaskiner och annat. I dag finns ett standardiserat system som kallas för ”Säkert Vatten Kök” som gör det enklare att upptäcka en läcka innan den orsakar stor skada. Detta system ska monteras i alla kök som byggs om, liksom i nybyggda kök, men bör finnas i alla kök. En annan bra produkt som aktivt kan stoppa ett pågående läckage är en mekanisk ventil som placeras på den inkommande vattenledningen. Den kan helt enkelt känna av om det finns en läcka i huset och stänger då av allt vatten.

6. Öppna hyllor

Öppna hyllor kan både vara praktiskt och snyggt men kan ångras bittert om du har ett dammigt hem. Med dammigt menar jag då inte att man städar dåligt eller lite, utan hur mycket partiklar man får in i huset genom ventilationen och fönster som står öppna. Vad som påverkar detta är framför allt om man har ett ventilationssystem där tilluften passerar ett eller flera filter eller inte. Även husets geografiska läge kan påverka hur mycket pollen, föroreningar och annat som följer med luften in i huset.

Tips! 

Satsa på många ljuskällor, både i taket, över bänkytor och matbord, för att underlätta arbetet.

Läs också: Så förebygger du vattenskador


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar