Så får du ett smart och lättjobbat kök!

Dags att renovera köket? Här är Snickar-Björns bästa tips för hur du lyckas med köksbygget.
Lättjobbat smart kök

Köket är ett av de rum vi tillbringar allra mest tid i. Satsa därför på ett smart, lättjobbat kök. Här går Björn ”Snickar-Björn” Christiernsson igenom det du bör tänka på när du planerar ett nytt kök.

1. Avlopp och köksfläkt

I teorin kan ett kök placeras i vilket rum som helst i villan, men i praktiken är det möjligheten till att ansluta avloppet som är helt avgörande. Ett avlopp kan t ex dras genom väggar, gå i väggar, dras bakom framskjutna köksskåp, men även en VVS-installatör med ett trollspö i handen måste förhålla sig till att ett avlopp behöver luta ca 1 cm per meter för att fungera. Vill man dessutom kunna ansluta en ny köksfläkt till den gamla ventilationskanalen för att slippa dra en ny, eller välja en kolfilterfläkt, är även denna punkt helt avgörande för hur köket kan placeras och planeras. En lyxig och väldigt trivsam lösning för köksfläkten är att placera en rökgasfläkt på skorstenen i stället för att motorn sitter monterad i fläkten och för ett väldigt oväsen.

2. Arbetstriangeln

För ett lättjobbat kök brukar man lägga fokus på att skapa ett lagom avstånd mellan kyl, diskho och spis, den så kallade arbetstriangeln. Dessa punkter bör inte ligga precis bredvid varandra eftersom det är viktigt med generösa arbetsytor vid sidan av varje arbetsstation. Man ska heller inte behöva gå långt för att hämta saker ur exempelvis kylskåpet. 

För att slippa spilla vatten och mat över golvet är det också bra om diskho och spis inte placeras på motsatt sida av köket. Sätter du spisen i en köksö är det därför bra att även ha en diskho där.

Arbetstriangeln.

3. Bänkskiva & stänkskydd

Vi väljer ofta bänkskivor i trä, sten eller betong för att vi tycker de är vackra, men de är också ganska ömtåliga och känsliga för fläckar. Den som lagar mycket mat och känner sig hämmad av att ständigt behöva vara försiktig satsar i stället på rostfritt eller kompositmaterial. Stänkskyddet bör också väljas utifrån samma förutsättningar. Ett stänkskydd av t ex en porös keramik, eller med många och stora kakelfogar, kommer förr eller senare att bli missfärgat av livlig matlagning.

Läs också: Ge köket ett budgetlyft!

Satsa på en riktigt tålig bänkskiva! Foto: Ballingslöv.

4. Höjder på skåp

Sedan 1960-talet har överskåpen blivit ca 10 cm djupare, men avståndet mellan över- och underskåp är fortfarande bara 50 cm i många fall. Det resulterar i att vi ser en betydligt mindre del av vår viktigaste arbetsyta, dvs bänkskivan. Bättre arbetsförhållande uppnås därför genom att t ex ha djupare underskåp, på 70 cm inklusive bänkskiva, eller att höja överskåpen till en höjd om 60–65 cm. Är man lång bör även det vanliga 90 cm-måttet för höjden på bänkskivan höjas runt 5 cm för att kännas rätt.

5. Vattenskador

Vattenskadorna har ökat dramatisk i våra kök i takt med att de får fler och fler fasta vatteninstallationer till ismaskiner, kaffemaskiner och annat. I dag finns ett standardiserat system som kallas för ”Säkert Vatten Kök” som gör det enklare att upptäcka en läcka innan den orsakar stor skada. Detta system ska monteras i alla kök som byggs om, liksom i nybyggda kök, men bör finnas i alla kök. En annan bra produkt som aktivt kan stoppa ett pågående läckage är en mekanisk ventil som placeras på den inkommande vattenledningen. Den kan helt enkelt känna av om det finns en läcka i huset och stänger då av allt vatten.

6. Öppna hyllor

Öppna hyllor kan både vara praktiskt och snyggt men kan ångras bittert om du har ett dammigt hem. Med dammigt menar jag då inte att man städar dåligt eller lite, utan hur mycket partiklar man får in i huset genom ventilationen och fönster som står öppna. Vad som påverkar detta är framför allt om man har ett ventilationssystem där tilluften passerar ett eller flera filter eller inte. Även husets geografiska läge kan påverka hur mycket pollen, föroreningar och annat som följer med luften in i huset.

Tips! 

Satsa på många ljuskällor, både i taket, över bänkytor och matbord, för att underlätta arbetet.

Läs också: Så förebygger du vattenskador

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar