När matpriserna skjuter i höjden är det extra bra att ha koll på hur man får maten att hålla så länge som möjligt. De flesta färska frukter, bär och grönsaker trivs bra i kylskåpet. Vissa kan däremot få köldskador eller tappa smak av det, och mår bättre av att förvaras i rumstemperatur eller ett svalt skafferi. Spana in våra listor nedan för att se hur du förvarar maten på bästa sätt.
Frukt och grönsaker som mår bäst av att stå framme:

- Ananas
- Aubergine
- Avokado
- Banan
- Chili
- Citron
- Gurka
- Granatäpple
- Grapefrukt
- Lime
- Mango
- Melon
- Paprika
- Passionsfrukt
- Physalis
- Tomat
OBS! Har du skurit i frukten och grönsakerna bör du dock lägga in dem i kylen.
Läs också: Därför ska du inte lägga vattenmelon i kylen
Frukter och grönsaker som håller bäst i kylskåpet:

- Apelsin
- Aprikos
- Blåbär
- Bönor
- Clementin
- Hallon
- Jordgubbar
- Kiwi
- Kronärtskocka
- Kål
- Lök
- Nektarin
- Persika
- Plommon
- Purjolök
- Päron
- Rotfrukter
- Sallat
- Sparris
- Spenat
- Squash
- Svamp
- Vindruvor
- Vitlök
- Äpple
Källa: Livsmedelsverket, Konsumentföreningen Stockholm