Så förvarar du frukt och grönsaker bäst

Genom att förvara frukt och grönsaker rätt, kan du förlänga hållbarheten och minska matsvinnet. Här listar vi vad som bör ligga framme och vad som mår bättre av att stoppas in i kylen.

När matpriserna skjuter i höjden är det extra bra att ha koll på hur man får maten att hålla så länge som möjligt. De flesta färska frukter, bär och grönsaker trivs bra i kylskåpet. Vissa kan däremot få köldskador eller tappa smak av det, och mår bättre av att förvaras i rumstemperatur eller ett svalt skafferi. Spana in våra listor nedan för att se hur du förvarar maten på bästa sätt.

Frukt och grönsaker som mår bäst av att stå framme:

  • Ananas
  • Aubergine
  • Avokado
  • Banan
  • Chili
  • Citron 
  • Gurka
  • Granatäpple
  • Grapefrukt
  • Lime
  • Mango
  • Melon
  • Paprika
  • Passionsfrukt
  • Physalis
  • Tomat

OBS! Har du skurit i frukten och grönsakerna bör du dock lägga in dem i kylen.

Läs också: Därför ska du inte lägga vattenmelon i kylen

Frukter och grönsaker som håller bäst i kylskåpet:

  • Apelsin
  • Aprikos
  • Blåbär
  • Bönor
  • Clementin
  • Hallon
  • Jordgubbar
  • Kiwi
  • Kronärtskocka
  • Kål
  • Lök
  • Nektarin
  • Persika
  • Plommon
  • Purjolök
  • Päron 
  • Rotfrukter
  • Sallat 
  • Sparris
  • Spenat
  • Squash
  • Svamp
  • Vindruvor
  • Vitlök
  • Äpple

Källa: Livsmedelsverket, Konsumentföreningen Stockholm


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar