Så slipper du fuktskador i köket

Köket är ofta drabbat av fuktskador, 28 procent av alla vattenskador sker just där. Läckande rör och diskmaskiner och dåligt fästa slangar kan vara orsaken. Johanna Lindström, expert på Anticimex ger sina 7 bästa råd om hur du undviker fuktskador!

1. Kontrollera under diskbänken att rör och ledningar inte läcker. Lägg gärna hushållspapper på golvet så ser du även mindre läckage. Det kan också vara bra att lägga in en vattentätmatta i diskbänksskåpet. Då fångas det som läcker upp snabbt och du får snabbt en indikation på att finns läckage. Finns där man köper vitvaror.

2. Ta för vana att titta under diskmaskinen efter att du kört en maskin. Är golvet fuktigt har du förmodligen en läcka. Det kan vara bra att komplettera med läckagevarnare till diskmaskinen. Det finns en uppsjö och flera kan kopplas till mobilappar.

3. Använd läckageskydd under alla vitvaror. Skydden gör att vattnet rinner ut vid fronten och du upptäcker läckan innan det blir stora fuktskador. 

4. Var noga med att stänga av vattnet till diskmaskinen, både när du reser bort men även under natten. 

5. Kolla kopplingar och slangar till diskmaskinen lite då och då, knyt fast hushållspapper runt skarvarna/kopplingarna så ser du om det läcker. Det är lätt hänt att man slår i slangarna till diskmaskinen med sopkärlet som dras fram och tillbaka och det kan bli slitage. Har du inte använt diskmaskinen på länge så känn på slangarna, slangar av plast kan bli torra och smulas sönder.

Läs också: Så slipper du kondens på dina fönster

6. Rensa vattenlåset med jämna mellanrum. Fota gärna innan du plockar isär. Då är det lättare att allt blir rätt när du ska koppla ihop det. Torka allt torrt, testa sedan att spola vatten en stund för att se så det inte läcker. Torka sedan igen av med papper, då ser du även om det skulle finnas något smygläckage. (Har rör och kopplingar börjat korrodera, kontakta en fackman som kan kontrollera och byta skadade delar.)

Bra att tänka på inför vintern

  1. Se till att alla utvändiga slangar och kranar är tömda på vatten (eller frostsäkrade).
  2. Rensa stuprör och hängrännor. Ligger det skräp i stuprören är risken stor att de rören sprängs när det fryser till. 
  3. Är det fullt av löv och småkvistar i hängrännor blir det lätt överfullt och vattnet rinner längs fasaden istället för ner i stuprören.
  4. Se till att dagvattenbrunnar och markrännor är fria från skräp så vattnet inte rinner ner i garaget eller källaren. I gamla hus finns det ofta gjutjärnsbrunnar vid källartrappan, se till att även de rensas.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar