Usch och fy! Så smutsig är din disktrasa!

Använder du disktrasan till att rengöra nästan allt? Se upp med det – för i disktrasan frodas bakterierna för fullt. Så här sunkig är den!

Disktrasan i köket blir snabbt en av hemmets värsta bakteriehärdar. Den finns nära till hands och det är lätt att den används till lite allt möjligt. Du torkar av diskbänken, jordiga krukan, dammiga hyllan, och sedan spiller du något på golvet som du snabbt vill få bort… 

Här är det stora misstaget du gör

Torkar du dessutom bort saft från kött och kyckling med trasan bäddar du för en riktig bakteriefest, med risk för bland annat magsjukeframkallande campylobacter som kan finnas i kyckling. Bakterierna frodas för fullt när disktrasan ligger varmt och fuktigt – och sprids sedan vidare till allt annat man torkar av. Inte så mysigt – eller hur?!

Tydliga tecknet

Om trasan är en wettexduk eller av ett annat material spelar ingen roll, bakterierna trivs oavsett vilket! Tycker du att disktrasan luktar illa är det inget bra tecken. Ibland är disktrasan bortom all räddning – men om du vill slippa slit och släng och få disktrasan att hålla länge, spana in våra tips!

Så håller du disktrasan fräsch:

+ Använd bara trasan i köket till att torka av diskbänk, köksbänk och matbord. 
+ Torka bort köttsaft med hushållspapper istället. 
+ Skärbrädor och köksredskap ska du inte torka av med den.
+ Skölj av trasan med kallt vatten efter varje användning. Varmt vatten gör att bakterierna frodas mer. 
+ Vrid ur trasan ordentligt och häng den att torka luftigt. 

Tvätta trasan regelbundet!

Tvätta trasan i tvätt- eller diskmaskinen en gång i veckan i minst 60 grader. Då blir den ren och luktar fräscht igen. Du kan också koka den i en kastrull i några minuter, med lite diskmedel, ättika eller bikarbonat i vattnet. Det tar död på bakterierna!

Läs också: Ojdå! Sex städmisstag som många av oss gör


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar