Usch och fy! Så smutsig är din disktrasa!

Använder du disktrasan till att rengöra nästan allt? Se upp med det – för i disktrasan frodas bakterierna för fullt. Så här sunkig är den!

Disktrasan i köket blir snabbt en av hemmets värsta bakteriehärdar. Den finns nära till hands och det är lätt att den används till lite allt möjligt. Du torkar av diskbänken, jordiga krukan, dammiga hyllan, och sedan spiller du något på golvet som du snabbt vill få bort… 

Här är det stora misstaget du gör

Torkar du dessutom bort saft från kött och kyckling med trasan bäddar du för en riktig bakteriefest, med risk för bland annat magsjukeframkallande campylobacter som kan finnas i kyckling. Bakterierna frodas för fullt när disktrasan ligger varmt och fuktigt – och sprids sedan vidare till allt annat man torkar av. Inte så mysigt – eller hur?!

Tydliga tecknet

Om trasan är en wettexduk eller av ett annat material spelar ingen roll, bakterierna trivs oavsett vilket! Tycker du att disktrasan luktar illa är det inget bra tecken. Ibland är disktrasan bortom all räddning – men om du vill slippa slit och släng och få disktrasan att hålla länge, spana in våra tips!

Så håller du disktrasan fräsch:

+ Använd bara trasan i köket till att torka av diskbänk, köksbänk och matbord. 
+ Torka bort köttsaft med hushållspapper istället. 
+ Skärbrädor och köksredskap ska du inte torka av med den.
+ Skölj av trasan med kallt vatten efter varje användning. Varmt vatten gör att bakterierna frodas mer. 
+ Vrid ur trasan ordentligt och häng den att torka luftigt. 

Tvätta trasan regelbundet!

Tvätta trasan i tvätt- eller diskmaskinen en gång i veckan i minst 60 grader. Då blir den ren och luktar fräscht igen. Du kan också koka den i en kastrull i några minuter, med lite diskmedel, ättika eller bikarbonat i vattnet. Det tar död på bakterierna!

Läs också: Ojdå! Sex städmisstag som många av oss gör

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar