Många livsmedelsprodukter är besprutade, och vissa mer än andra. För att skydda dig själv, andra och miljön är det därför extra viktigt att byta ut vissa vanliga matvaror mot ekologiska. Här är listan!
1. Vindruvor
Satsa gärna på ekologiska vindruvor. Vindruvor kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. Livsmedelsverket gjorde ett stickprov på ett paket russin, och upptäckte rester av 24 (!) olika bekämpningsmedel, skriver Naturskyddsföreningen.
2. Kaffe
Börja gärna din morgon med ekologiskt kaffe (och skippa sorten som odlats med otäcka bekämpningsmedel). På kaffeplantager används giftiga, kemiska bekämpningsmedel som skadar människor, djur och miljö. Välj därför kaffe som kommer från ekologiskt certifierade odlingar. Det främjar även den biologiska mångfalden.
3. Bananer
Bananer är hårt besprutade, men det visste du nog redan. På bananodlingar kan det användas så pass miljöfarliga bekämpningsmedel att arbetare och deras barn kan få nervskador. Välj ekologiska bananer istället!
Läs också: Hur minskar vi vårt klimatavtryck?
4. Potatis
Räck upp handen alla som fullkomligt älskar köttbullar och potatis! Men satsa helst på ekologisk potatis när du handlar. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige.
5. Mejeriprodukter
Ekologiska mejeriprodukter kostar ett par kronor mer men gör stor skillnad! Kor på kravmärkta gårdar äter ekologiskt foder som inte har besprutats. Det bidrar till bland annat friskare vatten och fler blommor och bin som trivs!
6. Kött
Av samma anledning som ovan bör du köpa ekologiskt kött från gårdar där djuren äter ekologiskt foder. Dessutom är djurhanteringen bättre: ett ekologiskt krav-djur föds upp, matas och slaktas på ett så värdigt och bra sätt som möjligt. Är det slut på eko-kött i butiken? Välj i så fall svenskt naturbeteskött.
Källa: Naturskyddsföreningen, Arla