Därför ska du aldrig hälla ut pastavattnet

Pastarätter är oftast enkla att laga. Ändå kan det lätt bli fel om du inte känner till det här enkla italienska pastatricket – så här kokar du pasta som en italienare! 


Läs också: Gör INTE rent det här med papper!

Undvik halvtråkig pasta

Det är en god idé att lära sig av italienarna om du vill laga en perfekt Spaghetti med köttfärssås eller andra pastarätter. 

Det är många som kokar sin pasta alldeles för länge. En äkta italiensk mamma eller en pastakock skulle aldrig hälla ut pastavattnet rakt ner i vasken för att sedan servera pastan och såsen för sig på matbordet. 

Pastan riskerar nämligen att bli för kall och smaken från såsen tas inte upp inte av pastan.

Pastan och lite av pastavattnet ska blandas med såsen för bästa resultat. 

Tre tips för en perfekt pasta

Här är tre enkla råd för att få till en perfekt pasta. Samtliga handlar om slutförandet av rätten. 

Gör så här: 

  • När pastan är bara nästan färdigkokt ska du ta kastrullen från värmen. 
  • Sedan lyfter du med en sil eller annat redskap över pastan till den andra grytan där du har din sås. 
  • Spara pastavattnet
  • Blanda pastan och såsen och låt det tillagas tillsammans i någon minut. 

  • Tillsätt sedan lite av pastavattnet, som den här gången inte har hällts ut i vasken, och rör om. Låt koka tills pastan är klar. Pastavattnet är nämligen fullt med stärkelse och det bidrar till att ge pastarätten sin rätta konsistens och gör så att såsen lättare fastnar på pastan.

  • För en silkeslen konsistens på pastan och såsen kan du avsluta med att tillsätta lite smör och olivolja samt riva över parmesanost. 

  • Servera och njut!

Läs också: Enkla knepet gör att badrummet doftar gott hela dagen!

I den här Youtube-videon förklarar den italiensk-amerikanska kocken Andrew Carmellini hur en äkta pasta ska lagas och serveras:

  

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar