Sveriges Mästerkock-vinnaren Nazuk: ”Jag blir irriterad när folk inte hackar lök på mitt sätt”

Vi fick en exklusiv intervju med Sveriges Mästerkock 2023 – Nazuk Turdieva från Boden. Här berättar hon om kärleken till maten och mamman, och bjuder på tre vinnande recept.

Stort grattis Nazuk! Hur kändes det att kamma hem vinsten? 

– Jag tror inte att jag än har förstått det än faktiskt. Det går inte riktigt att ta på känslan.

Hur var det att vara med i Sveriges Mästerkock?

– Det var helt otroligt såklart, en berg- och dalbana. Det var väldigt kul, men samtidigt också väldigt jobbigt eftersom man var tvungen att prestera hela tiden. Man skulle krama ur det bästa av sig själv varje dag. Det var väldigt påfrestande, men också roligt att få testa nya saker, lära sig massa nytt och utmana sig själv. 

I samband med vinsten släpps din kokbok ”Nazuks goda”. Berätta om den!

– I programmet pitchar jag ju en tecknad kokbok för barn, men tyvärr gick den inte att göra på grund av tidsbrist. Men kokboken som jag gjorde istället är jag jättenöjd med. Jag tror den beskriver mig väldigt väl, för det är allt möjligt i en och samma kokbok. Många hittar nog något som de skulle vilja laga i den, för jag har inte bara riktat in mig på en typ av mat. 

Laga Nazuks fräscha ceviche med jordärtskockschips – här är receptet!

Kan du beskriva din matlagningsstil?

– Ja, jag är ju uppvuxen i Norrbotten, men har rötter från Kazakstan, så min matlagning är väldigt bred. Jag är uigur och det är ett folkslag som främst finns i Kina. Så jag lagar mycket asiatisk mat, som dumplings, nudlar och mat från Sichuan-köket, men också mycket husmanskost och vilt, som ren och älg. Det är värmande, trygg mat, det gillar jag.

Hur var det att växa upp i Boden, med rötter i Kazakstan?

– Det gick väldigt bra. Jag har alltid varit väldigt busig, högljudd och nyfiken av mig, så jag har inte känt mig utanför. Det var nog jobbigare för mamma som flyttade till ett främmande land som vuxen, ensamstående och med två barn. Hon hade jättesvårt att få jobb på grund av sitt namn, så hon fick byta namn för att passa in. Det finns ingen som inspirerar mig så mycket som min mamma, hon är verkligen en superkvinna som visar ett en människa kan klara av så mycket.

Till vänster syns Nazuk i köket med sin mamma. Till höger en bild från när Vi i villa följde med Nazuk och handlade i en delikatessbutik efter intervjun. Foto: Privat och Sandra Holmes/Vi i Villa

Är det från din mamma som matlagningsintresset kommer?

– Ja, kärleken till maten är från henne. Mamma blev föräldralös som fjortonåring, så hon blev tvungen att klara sig själv och laga mat på egen hand. Hon har gjort så himla mycket god mat hemma, alltid lagad från grunden. När jag har sett henne laga mat har jag alltid beundrat henne och tänkt “vad vackert hon lagar mat”. Det enda vi gör när vi ses nu är att vi står i köket tillsammans, lagar mat och är tysta, det är så vi umgås. Och båda två älskar det. Vi är som två bästa vänner i köket.

Du jobbar som svetsare, hur kom du in på det? 

– Jag har jobbat inom restaurangbranschen sedan jag var fjorton, på helger och lov under skoltiden, för att kunna bidra hemma. Jag älskar det, men det är mycket obekväma tider och askasst betalt, i alla fall uppe hos oss i Boden. Och eftersom jag är uppvuxen med en förälder som har haft det svårt ekonomiskt hela livet ville jag inte hamna där själv. Så jag googlade: Vilka yrkegrupper tjänar bra? Och då var svetsare en av dem. Jag visste inte ens vad det var, men när jag såg bilder tyckte jag det såg fränt ut. Jag gick en yrkesutbildning och på den vägen är det. Nu är jag på en Scania-fabrik där vi gör delar till lastbilar. 

Ska du fortsätta med det framöver också?

– Mitt mål är att kunna försörja mig på mat. Efter att jag vann matlagningsprogrammet ”Bäst i köket” med min mamma och bror, startade jag en cateringfirma, som innebär att folk har kunnat hyra in mig som privat kock och få en restaurangupplevelse hemma. Det fortsätter jag gärna med, men jag kan tänka mig allt från eventjobb till att gästspela på restauranger. Jag är verkligen öppen för förslag. Det är bara kul. 

Prova Nazuks vegetariska blomkålstacos – här är receptet!

Det är dyrt med mat just nu. Har du några bra spartips i köket?

– Jag köper köttlådor, en hel låda kött direkt från bonden, med olika styckdetaljer. Och så fyller jag frysen med det. Sen behöver jag bara komplettera med grönt och färska råvaror. Men man kan ju också köpa t ex köttfärs på extrapris, dela upp det och laga olika maträtter från det. Det kanske är en lite större engångskostnad, men att planera sina måltider och veckohandla tycker jag är bra. För när man handlar hungrig börjar man plocka på sig grejer som man inte behöver, då blir det dyrt.

Vilket är ditt bästa matlagningsknep?

– När jag lagar mat brukar jag alltid göra ”mise en place”. Jag hackar upp alla grönsaker så att allting är redo och städar bort allting annat, så det inte blir så himla rörigt i köket. Sen börjar jag att laga maten. Det är bättre än att följa ett recept steg för steg. 

Sugen på ett gott tilltugg? Testa Nazuks brysselkål med baconsylt – här är receptet!

Delar din sambo ditt intresse för mat? 

– Nej, han är inte så imponerad av min mat. Han gillar mest korv, haha. När jag ställer fram något som jag tycker är jättegott är det bara “jahopp”. Så han får inte vara med och laga mat. Jag skulle bara störa mig på honom. Jag är väldigt aggressiv i köket och blir irriterad när folk inte hackar lök eller delar köttbitar på samma sätt som jag. 

Hoppas han har andra kvalitéer som väger upp?

– Ja, haha, det har han, som tur är. Vi ska faktiskt gifta oss i sommar, på en loge med utsikt över älven. Det blir en stor fest med massor av god mat såklart. Och vi har planer på att bygga hus. Men än så länge har vi inte bestämt oss var vi ska bo. Boden är inte direkt någon gastronomisk stad, här gillar man kött och potatis. That’s it.

Om Nazuk Turdieva

Ålder: 29 år.

Aktuell med: Vinnare av Sveriges mästerkock 2023 och kokboken ”Nazuks goda” (Bonnier fakta).

På Instagram @nazukturdieva och på Köket.se kan du hitta Nazuks recept.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar