Du behöver:
Till cirka 2 liter
30 lila syrenklasar
1 kg vatten
1 kg strösocker
350 g färskpressad citronjuice (från ca 7 citroner)
zest från 4 citroner
Gör så här:
1. Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla en beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.
2. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.
3. Slå den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sä på ett lock. Låt dra i kylen i 2–3 dagar.
4. Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet – den håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra a frysa in. Späd med vatten vid servering.
Se även de andra recepten från My Felts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga:
Jordgubbssylt genom sommarregnets fönster

Vallmosnurror med vaniljfyllning
Här kan du läsa My Feldts tips till hemmabagaren och om hennes passion för bakning, trädgård och naturen.
