Recept på läskande syrensaft

Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok "Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarbersskugga". Och kom ihåg – ju mörkare blomma, desto mörkare färg på saften.

Du behöver:

Till cirka 2 liter

30 lila syrenklasar

1 kg vatten

1 kg strösocker

350 g färskpressad citronjuice (från ca 7 citroner)

zest från 4 citroner

Gör så här:

1. Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla en beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.

2. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.

3. Slå den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sä på ett lock. Låt dra i kylen i 2–3 dagar.

4. Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet – den håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra a frysa in. Späd med vatten vid servering.

Se även de andra recepten från My Felts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga:

Jordgubbssylt genom sommarregnets fönster

Vallmosnurror med vaniljfyllning

Här kan du läsa My Feldts tips till hemmabagaren och om hennes passion för bakning, trädgård och naturen. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar