ANNONS FRÅN HORNBACH

Ta grillningen till nästa nivå

Är det verkligen sämre med elgrill och gasol? Borde jag satsa på kol eller briketter? Varför är alltid glödbädden som bäst när jag grillat färdigt? Frågorna hopar sig samtidigt som grillsäsongen närmar sig – Hornbach och Vi i Villa har svaren du letar efter.


Många puritaner svär vid kolgrillning som den enda, äkta grillningen, då nymodigheter som el eller gasol inte får fram den träiga och rökiga grillsmaken – som ju är hela grejen med att grilla. Men det finns många fördelar att grilla med gasol eller el.

Den autentiska grillningen

Åtminstone gasolgrill gör dig väldigt oflexibel i ditt grillande: grillar du med kol är själva grillen, kol och något att tända med allt du behöver, och du är minst sagt flexibel i var du kan slå upp och börja grilla. Lågorna slår, hettan är påtaglig och du grillar över en öppen eld. Det blir inte så mycket mer autentiskt än så. Och du behöver heller inte kompensera med rökig glaze och såser – smaken kommer naturligt från kolen.

Fördelar med kol:

Rökig grillsmak på maten

Romantiskt

Grillarna finns i alla storlekar och prisklasser

Flexibla

Okomplicerad konstruktion

Nackdelar med kol:

Tar tid att få genomglödgad kol

Känsligt för väderlek

Kan bli väldigt rökigt

Den rena grillningen

Även om grillningen med kol för många är det äkta (och ibland enda) sättet att grilla har gasolgrillningen även den sin charm. Här finns ingen kol som smutsar ner själva grillen, och gasolgrillen är väldigt mångsidig. Eftersom man inte har någon eld att förlita sig på kan temperaturen regleras väldigt precist, och grillen blir omedelbart varm. Värmen fördelas också jämnt över grillytan, någonting som annars ofta är ett problem med kolgrillning.

Fördelar med gasol:

Rengöring sker genom enkel bränning

Idealisk temperatur efter bara tio minuter

Temperaturen kan justeras exakt

Ingen rökutveckling

Nackdelar med gasol:

Den naturligt rökiga grillsmaken lyser med sin frånvaro

Tunga och osmidiga

Omständlig påfyllning och förvaring av gasol

Den enkla grillningen

En elgrill kanske inte har charmen som en kolgrill, eller kraftfullheten hos en gasolgrill – däremot kan du grilla med en elgrill i princip överallt där det finns tillgång till el. Precis som med gasol genererar elgrillen mycket liten rökutveckling, och du kan därför till och med grilla på din balkong – även om det kan reta grannarna (de kan däremot enligt lag inte hindra dig från att grilla på balkongen med elgrill).

Fördelar med elgrill:

Kort uppvärmningstid

Ingen grillaska att ta hand om

Smidig att ta med sig

Ingen rökbildning

Nackdelar med elgrill:

Den naturligt rökiga grillsmaken lyser med sin frånvaro

Beroende av eluttag

Tänk på grillsäkerheten

Inte helt oväntat kommer grillning, framförallt med eld, med en del risker. Därför finns det saker man som grillmästare har ett ansvar att alltid komma ihåg och tänka på, eftersom det finns flera enkla misstag man kan göra där grillningen avger cancerframkallande ämnen som enkelt kan undvikas med lite kunskap.

Grilla inte rimmat kött. Råvaror som skinka, rökt fläsk, köttpaté och kassler kan vid höga temperaturer ge ifrån sig så kallade nitrosaminer, som är cancerframkallande. Håll därför borta dessa från grillen.

Använd droppskål. När fett droppar ner från köttet på glödbädden kan cancerframkallande rök bildas. Använd därför särskilda droppskålar av aluminium eller emaljerat stål för att undvika direktkontakt mellan fett och glöd.

Tänk på vilken olja du använder. Oliv-, raps- eller jordnötsoljan tål höga grilltemperaturer eftersom det består av enkelomättade fettsyror. Andra oljor, som innehåller fleromättade fettsyror, är mer känsliga för värme. Därför risker du att oljan oxiderar snabbt och således bilda cancerframkallande ämnen.

Ha tålamod. Ett klassiskt misstag är att lägga på maten du ska grilla för tidigt, innan glöden hunnit bli helt och hållet genomglödgad. Undvik detta i fortsättningen – innan den har glött igenom avger kol cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten. Och det vill du inte. Vänta i åtminstone 45 minuter från det att du tänt kolen.

Den optimala glödbädden

Ola Green jobbar på Hornbach i Malmö, och har en del ess i rockärmen när det kommer till hur man ska bära sig åt för att få den optimala glödbädden.

Hej Ola! Hur får man bäst till en optimal glödbädd?

– Låt det ta lite tid! Använd skorstenständare, då kan du vara säker på att briketterna blir jämnt varma.

Föredrar du själv kol, gasol eller el? Varför?

– För mig handlar det om olika grillar vid olika tillfällen: på vardagar när det finns lite mindre tid använder jag alltid gasol, på helgen däremot sprakar kol och briketter. Sen tycker jag att elgrillen har fått en nytändning – ursäkta ordvitsen – som är ett alldeles perfekt alternativ på balkongen.

Vilket är det största misstaget många gör när man grillar med kol?

– Man använder på tok för mycket bränsle, samt använder tändvätska.

Hur vet jag vad som passar mig bäst av kol, gasol och grill?

– Man kan se det så här: el och gasol är motorbåten, medan kol och briketter är segelbåten. Samtliga tar dig i hamn, men på olika tid. El och gasol är ju enklare att ställa in exakt temperatur med, medan kol och briketter avger högre värme.

Förklara kort vad rökning innebär?

– Enkelt så tillsätter man rökchips som blötlagts cirka 20 minuter på glödbädden i kolgrillen, och röklåda i gasolgrillen. Då kan man enkelt varmröka en laxsida eller fläskfilé med fantastiskt resultat. Termometern med sladd är din bästa vän här!

Hornbachs läckra grillrecept

Eldig tofubiff

För 4 personer

Tillagningstid ca 10 minuter

Ingredienser:

6 msk sojasås

6 msk risvin eller sherry

6 msk sesamolja

4 msk färsk, riven ingefära

4 tärnade schalottenlökar

1-2 hackade vitlöksklyftor

2 msk chilisås

4 skivor tofu (à 150 g)

2 ägg

Sesamfrön, olja till grillning

Tillagning: Blanda en marinad av sojasås, sherry eller risvin, sesamolja, ingefära, schalottenlök, vitlök och chilisås. Lägg i tofuskivorna och se till att de är helt täckta av marinaden. Låt marinera i kylskåp minst 15 minuter men gärna över natten. Vispa upp äggen, vänd tofun i äggvispet och därefter i sesamfrön. Tryck till fröna en aning. Droppa olja på aluminiumfolien och lägg den under tofuskivorna vid grillning. Med medelhög värme bör tofuskivorna vändas flera gånger. Smaklig måltid!

Grillade fyllda zucchini

För 4 personer
Tillagningstid ca 30 minuter

Ingredienser:

4 stora zucchini (ca 150 g styck)

2 vitlöksklyftor

1 knippe basilika

3 msk olja (olivolja)

200 g fetaost, hel bit

Salt, peppar och paprikapulver

Tillagning: Halvera zucchinin och gröp ur dem med en sked. Krydda dem lätt. Hacka urgröpet, lägg i en skål och tillsätt finpressad vitlök. Skär basilikan fint, tärna fetaosten, blanda sedan med urgröpet och krydda. Fyll zucchinihalvorna med fyllningen och linda in dem i aluminiumfolie (lämna en liten öppning upptill). Grilla ca 20 minuter på inte alltför hög värme. Smaklig måltid!

Marinerade grillbiffar

För 4 personer

Tillagningstid ca 10 minuter

Vilotid ca 3 timmar

Ingredienser:

500 g nötkött, skuret i lämpliga bitar för grillning

4 msk sås (barbecuesås)

1 msk balsamvinäger

4 msk olja

1 msk honung

1 tsk socker

1 tsk tomatpuré

1 tsk hackad rosmarin

Salt, peppar och paprikapulver

Eventuellt vitlök och rivet citronskal

Tillagning: Krydda köttet med salt, peppar och paprikapulver och stick det flera gånger med en gaffel. Rör ihop oljan med honung, barbecuesås, vinäger, socker, tomatpuré och rosmarin i en skål. Blanda väl. Om så önskas kan dessutom vitlök och rivet citronskal blandas i. Fördela marinaden över köttet och gnid in den väl. Låt köttet dra i marinaden i kylskåp minst 3 timmar eller gärna över natten. Före grillning bör marinaden gnidas in väl ytterligare en gång. Servera med en fräsch sallad och baguette – och det blir en garanterad grillsuccé! Smaklig måltid!

Här hittar du fler grillrecept och grilltips samlade!

Mest lästa artiklar