Tareq: ”Det här är det största jag någonsin gjort!”

TV-kocken Tareq Taylor har en spännande nyhet som han jobbat med i hemlighet de senaste två åren. Vi i Villa fick en pratstund med krögaren om det nya projektet, hur man tänker miljösmart i köket – och bästa maten för en romantisk dejt!

tareq taylor

Matinspiratören Tareq Taylor visar stolt upp sin första alldeles egna kollektion av köksredskap. Vi i Villa var på lanseringseventet, klämde och kände på grejerna, och fick chans att ta tempen på kocken som haft sin slev i många grytor den senaste tiden.

Kommer i höst

Köksserien, som är framtagen i samarbete med danska F&H group, består av flertalet stekpannor, kastruller, bakformar, skärbrädor, kryddkvarnar och slevar – och alltihop kommer att finnas i butikerna till hösten. 

– Det här är det enskilt största jag någonsin gjort! säger han.

Bakformarna i silikon finns i grågrönt och gråblått, och skärbrädorna i flera olika storlekar.

Tareq, berätta om din nya kollektion!

– För mig var det viktigt att serien skulle hålla professionell kvalitet, ha snygg design och hög funktionalitet, men också vara hållbar för framtiden. Samtliga produkter är fria från plaster och gifter. Stekpannorna och flera av grytorna har en keramisk non stick-beläggning utan PFAS-ämnen, och det går bra att använda metallvisp i dem. Vi har också försökt undvika onödiga transporter och använt akaciaträ som växer nära där skärbrädorna tillverkas. Bakformarna är i silikon vilket gör det lätt att få ur bakverken, och de har en stålkant som gör dem formstabila, det har även slevarna. Och vi har valt jordnära färger, och produktnamn med inspiration från min familj, olika potatissorter och kryddor.

Hur tänker man mer miljömedvetet i köket?

– Det kan man göra i så många olika avseenden. Den viktigaste biten är att inte slänga ätlig mat, i synnerhet inte rester som har blivit över. Sen att jobba säsongsmässigt, med lokala råvaror, det är en bra utgångspunkt som man kan hitta mycket inspiration genom. När det gäller köksutrustningen är det bra att försöka jobba med hållbara material som gör så lite klimatavtryck som möjligt. Strunta i engångsmaterial, det bygger sopberg!

“De här snedskurna skärbrädorna är fina att använda som serveringsbrickor. Jag gillar dukningar som är naturnära i färg och uttryck. Allt som man ställer på det blir så levande”, säger Tareq.

Hur får man köksutrustningen att hålla längre?

– Använd mellanlägg av tyg mellan dina stekpannor och kastruller. Då slipper man kantstöta och slita på dem i onödan, och då förlänger man livslängden ganska kraftigt. Och värm upp stekpannorna långsamt, då håller non stick-beläggningen bättre. När det gäller skärbrädor i trä ska man undvika att använda för tunga rengöringsmedel och inte köra dem i diskmaskinen. Använd en vegetabilisk olja, som oliv- eller solrosolja och olja in dem ibland.

”Titta på dina matrester som grunden till nästa måltid.”

Tareq Taylor

Matpriserna har gått upp en del på sistone. Vad har du för bra och billiga middagstips?

– Laga gryträtter, ät mycket rotfrukter, och se det animaliska – kött, kyckling och fisk – som kostar mer, som lyxvaror. Försök använda hela råvaran, och titta på dina matrester som grunden till nästa måltid.

Vårkänslorna pirrar i kroppen för många – och vi har hört att du är nykär! Vad har du för tips om man ska bjuda någon på en romantisk middagsdejt?

– Gör det enkelt! Så att du kan fokusera på sällskapet, och så din dejt inte behöver sitta och vänta så mycket medan du står vid spisen, säger Tareq med ett skratt (och blir alldeles röd om kinderna).

Vad lagar du själv när du ska imponera på någon i köket?

– Då brukar jag köpa hem råvaror som jag gillar utan att ha någon plan, och sedan bestämma mig först när jag står i köket vad jag ska laga för något. Jag brukar hälla upp ett glas till min tjej och sen umgås vi medan jag lagar maten. Det brukar bli ett antal smårätter, gärna med inspiration från Japan, Korea och Mellanöstern.

Har dina restauranger, som gick på knäna under pandemin, kommit på fötter igen?

– Ja, det har de, tack och lov! Nu är bara problemet att få tag i personal. Hela branschen skriker efter personal just nu!

Vad mer har du på gång framöver?

– Den närmsta tiden ska jag filma ett tv-program i England, spela in Stjärnorna på slottet och så jobbar jag på en ny kokbok, men vad den handlar om kan jag inte säga än!

tareq taylor
stekpanna
skarbrada
koksredskap
skarbrador

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar