Därför ska du aldrig använda bakplåtspapper

Bakplåtspapper – ett oumbärligt köksredskap. Vi använder bakplåtspapper till mycket i köket, men visste du att du gör bäst i att undvika pappret? Läs varför här!


Du tycker förmodligen att bakplåtspapper är ett oumbärligt verktyg för matlagning, men du bör faktiskt undvika det.

Bakplåtspapper innehåller fluorerade ämnen

Bakplåtspapper är ofta ytbehandlat med till exempel silikon för att göra papperet oljigt och vattenavvisande. På så sätt mörknar inte papperet på grund av vatten, och maten blir inte bränd.

Därför bör du undvika fluorerade ämnen

Dessa ämnen sägs vara cancerframkallande, hormonstörande, kan göra vaccinationer ineffektiva och öka risken för missfall. Listan med bra skäl till att stoppa förbrukningen av bakplåtspapper är lång. Men det är inte allt. Det är inte bara skadligt för dig, det är också skadligt för miljön. Bakplåtspapper är svårt att bryta ner och hamnar i avloppsvattnet.

Andra saker som innehåller högfluorerade ämnen

Det är inte bara bakplåtspapper som kan innehålla skadliga ämnen, här är andra exempel:

  • Pizzakartonger
  • Mikrovågspopcorn
  • Skönhetsprodukter
  • Möbeltyger

3 giftfria tips

1. Ät pizzan från en tallrik och inte direkt ur pizzakartongen och poppa popcorn i en kastrull.

2. Köp svanmärkta produkter. Svanenmärkta produkter får inte innehålla fluorerade ämnen. Det finns bland annat Svanenmärkt bakplåtspapper som inte innehåller skadliga ämnena.

3. Granska de produkter du köper och ställ frågor om huruvida produkten innehåller farliga substanser.

Källa: Forbrugerrådet TÆNK

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar