Stora viner för en mindre peng

Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. Efter en jul med för mycket av allt, känns det bra med sex fyndviner som dessutom borde kosta mer. Vinerna har mer gemensamt – Alla har fått höga betyg och har kvalat in på Vinbetygets topplistor. 


1. Hyllat ekovin till lammfärsbiffar

Bilogía Casa Los Frailes 2015. Nr 2031 Spanien –Valencia, 84 kr.

Även om Familjen Velazquez grundade Casa Los Frailes redan 1771, finns det ett stort nytänkande. Familjen är pionjärer inom biodynamiska odlingar och ekologiska viner. Resultatet är hyllade Bilogía som rankas högt på topplistan. Smakrikt och fruktigt passar Bilogía utmärkt till lammfärsbiffar kryddade med rosmarin, salvia och timjan.

2. Côtes-du-Rhône till smakfull Pasta Bolognese

Côtes-du-Rhône Reserve 2016. Nr 6018. Frankrike – Rhonedalen, 79 kr.

Vinerna från Rhonedalen lockar fler och fler. Röda viner utan inställsam sötma i alla prislägen och klasser. Som denna prisvärda Côtes-du-Rhône: Fruktig och något stramt utan fatkaraktär, passar den bra till rätter som Pasta Bolognese och fyllda lövbiffar. Vinet finns även i en box som får idel höga betyg. 308


3. Mjuk spanjor till kalkon & kyckling

Campos de Luz 2016. Nr 2718, Spanien – Cariñena, 59 kr.

Mycket vin för pengarna är dagens underdrift. Kvaliteten på vinet för 59 kr är som en gåva i sparsamma januari. Det mjuka och bäriga vinet utan fat passar de flesta rätter som inte är allt för kraftiga i smaken: Vegetariska rätter, rotfruktsgratänger, ljust kött som kalkon och kyckling. Finns också på box.


4. Klassikern till högrevsburgare med rostade grönsaker

Periquita Original 2015. Nr 2574 Portugal – Península de Setúbal, 69 kr.

Ointressanta viner blir sällan långvariga. Med sina supporters har Periquita Original funnits på Systembolaget sedan 1970-talet. Och nya årgångar verkar bara bli bättre – som 2015. Vinet har en härlig fyllighet som matchar en välkryddad högrevsburgare och lammrätter i olika former.

5. Välj gärna vitt vin till vegetariskt

KWV Chardonnay 2017. Nr 7055 Sydafrika – Western Cape, 79 kr.

Den vegetariska trenden växer sig starkare än någonsin. Kokböcker, magasin, restauranger och receptsajter renodlas med vegetariskt. Frågan är: Vad passar till gröna gratänger, rödbetor, kronärtskockor, sallader och svamprätter? Röda viner passar mindre bra. Prova ett vitt vin som KWV Chardonnay. Fruktigt och fylligt med finstämd fatkaraktär, är det en fin kombination till gröna och vegetariska rätter.

6. Vin till asiatiskt? Visst, en frisk Riesling

Dr L Riesling. Nr 7218 Tyskland – Mosel, 89 kr.

Småheta asiatiska rätter som wokad kyckling cashewsnötter går sällan bra ihop med vin. Lösningen är ett vitt som är friskt och med en viss sötma – som Dr L. Vinet är framställt av handplockade Riesling-druvor från Mosel. Eftersmaken är lång: DR L är också utmärkt till suchi, drink och kryddiga skaldjur. 


Vinerna med höga betyg i Vi i Villa – Stefan Saidac driver Vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna: Röda, vita, rosé och mousserande viner. Vinbetyget.se är en oberoende vinsajt med tolv topplistor som bygger på aktuella vinbetyg från ledande tidningar. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar