Godare helg: 7 mat- och vintips!

Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta betyg!


1. Rött vin till lammfilé med potatisgratäng

Allesverloren Shiraz. Nr 29002. Sydafrika – Western Cape, 109 kr.

Varför heter ett vin Allesverloren? På 1700-talet: När gården i Sydfrika brann ner till grunden ropade man ”Allesverloren!”. Men ur askan reste sig ett mycket framgångsrikt vinhus. Idag är alla vinnare med Allesverloren Shiraz i glaset. Sammetslen och högt rankad på topplistan. Passar utmärkt till rosa lammfilé i tunna skivor och en potatisgratäng med för mycket av allt.

2. Rött vin till italiensk plockmat

Brancaia Tre. Nr 75501 Italien – Toscana,134 kr.

Brancaia Tre är inget traditionellt Toscana-vin utan sneglar åt det som glada vinkännare kallar Super-Toscanare. Här får Toscanas druva Sangiovese möta fransoserna Merlot och Cabernet Sauvignon. Vinet blir ypperlig, fruktigt och medelfylligt. Servera gärna till italiensk plockmat som carpaccio, tryffelrisotto och krispig och lyxig hemgjord pizza.

3. Rött franskt vin till hjort- och rådjur

Château Quinsac Supérieur 2011. Nr 3601 Frankrike – Bordeaux, 119 kr.

Fylliga och balanserade Château Quinsac 2011 med lång mognad, matchar eleganta rätter på vilt som hjort och rådjur med smakfull sås och gräddig rotfruktsgratäng. Denna stilsäkra Bordeaux på Merlot, Cabernet Sauvignon och Malbec går även bra att lagra.

4. Rött fylligt vin till oxfilé

Conde de Valdemar Gran Reserva 2008. Nr 12601. Spanien – Rioja, 139 kr.

Om du är noga med köttet – lämna inte vinet åt slumpen. Till fin entrecôte, oxfilé och ryggbiff är denna långlagrade Rioja en perfekt partner: Conde de Valdemar är en Gran Reserva. Lagring på ekfat i två år och därefter lagring på flaska i fyra år. Riojan blir härligt rund och fyllig med fin eftersmak – även när det gäller priset.

5. Vitt fylligt vin till lax i ugnen

The Hermit Crab. Nr 6340. Australien – McLaren Vale, 109 kr.

Den kustnära vinproducenten d’Arenberg i McLaren Valley, Australien, namngav detta hyllade vin efter en liten krabba. Lagringen och druvorna Viogner och Marsanne ger vinet en rik fruktighet och fatkaraktär. The Hermit Crab är utmärkt till fiskrätter som lax i ugnen och lättare kötträtter med kalkon och kyckling.

6. Vitt, torrt vin till hummer

Hunter’s Sauvignon Blanc 2016, nr 6202. Nya Zeeland – Marlborough, 114 kr.

Tänk vad bekvämt: På en armlängds avstånd i butiken finns fantastiska viner från Nya Zeeland. Marlborough-regionen är hyllad för sina fina Sauvignon Blancviner. Hunter’s är inget undantag. Mycket fruktigt och aromrikt matchar Hunter’s skaldjursrätter på hummer. Vinet är också gott till drink och getostar som chèvre.

7. Vitt fruktigt vin till Moules marinières

L Chablis 2016. Nr 79925. Frankrike – Bourgogne, 145 kr.

Domaine Laroche hyllas för sina hållbara odlingar som går längre än till ekologiskt. L Chablis är ypperligt krispig och frisk utan eksmak. Laga gärna en Moules marinières – en fransk klassiker som är både enkel och lyxig. Blåmusslor kokta i vitt vin, persilja, schalottenlök och vitlök, men hoppa över grädden som inte hör till rätten. Synda gärna med pommes frites till musslorna. Denna mycket prisvärda Chablis är också god till fisk- och fågelrätter.


Vinerna med höga betyg i Vi i Villa – Stefan Saidac driver Vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna: Röda, vita, rosé och mousserande viner. Vinbetyget.se är en oberoende vinsajt med tolv topplistor som bygger på aktuella vinbetyg från ledande tidningar. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar