7 misstag du gör med kylskåpet

Ställer du in tomaterna i kylskåpet? Eller lägger köttfärsen på hyllan längst upp? Då gör du fel! Här är 7 misstag du gör med kylskåpet. 


1. Du rengör kylskåpet för sällan

Att rengöra kylskåpet en gång per år är för lite. Kylskåpets alla matrester skapar ett perfekt klimat för bakterier, så därför är det viktigt att göra rent kylskåpet mer frekvent och vid behov.

Så rengör du fyra välanvända köksmaskiner

2. Du lägger köttfärsen på hyllan längst upp

Lägger du köttfärsen på en av hyllorna högst upp? Då gör du fel. Många kylskåp är oftast kallast längst ner – och köttfärsen bör förvaras så kallt som möjligt. Glöm inte att mäta temperaturen för att se var just ditt kylskåp är som kallast!

 

3. Kylskåpet har fel temperatur

Är det för varmt kan maten bli dålig. Kolla att du har rätt temperatur på kylen. Kylskåpstemperaturen ska ligga på 4–5°C.

 

4. Du organiserar inte hyllorna

Hittar du inget i kylen? Eller glömmer bort det du har köpt? Då beror det på att du har för dålig ordning i kylskåpet. Rensa ut kylskåpet med jämna mellanrum, se över vilka produkter som har gått ut och sätt etiketter på alla hyllor. Placera alla mejeriprodukter på en hylla, alla burkar på en hylla och så vidare.

 

5. Du lägger in tomaterna i kylen

Lägger du in tomaterna i kylskåpet förlorar de sin smak och mognadsprocessen avstannar. Testa själv, en kall tomat smakar mycket mindre än en rumstempererad. Ställ tomaterna i en skål på bänken istället.

Här är 10 saker du inte ska förvara i kylen

 

6. Du pressar in för mycket mat

Du ställer in för mycket mat i kylskåpet. Att storhandla är ekonomiskt men köp inte så mycket mat att du knappt får plats med den i kylen. Låt maten ”andas” och ge alla matvaror lite utrymme.

 

7. Du använder dörrfacket på fel sätt

Dörrfacket är den plats där det blir som varmast i och med att vi öppnar dörren hela tiden. Därför ska du enbart ställa matvaror som du vet klarar av värme rätt bra där. Exempel på det är t.ex. sylt, juice och snittgurka.

”Förläng matens hållbarhet genom att skruva ner kylskåpstemperaturen”

Hej Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket. Hur kallt rekommenderar ni att ett kylskåp ska vara?

– Lämplig kylskåpstemperatur är 4–5 °C.

Var någonstans är det kallast respektive varmast i kylen?

– Temperaturen i ett kylskåp kan skilja sig åt på olika platser och det kan nog också variera mellan olika kylar. Hur stor variationen är och vilken del av kylskåpet som är kallast beror på kylskåpets uppbyggnad. En del kylar har till exempel fläkt, en del har det inte, en del kylar är gamla, en del är nya och så vidare. Ett enkelt sätt för konsumenten att ta reda på hur temperaturen varierar i det egna kylskåpet är att mäta temperaturen på olika platser i kylen.

 

Vilka matvaror ska man ställa där det är som kallast?

– Olika animaliska livsmedel som mejerivaror, kött, fisk, skaldjur och pålägg är lämpliga att förvara riktigt kallt. Längst hållbarhetstid uppnås vid temperaturer strax över livsmedlets fryspunkt. Hållbarhetstiden minskar sedan med stigande temperaturer. Det är därför lämpligt att placera animaliska livsmedel där det är kallast i kylskåpet, speciellt om de inte ska ätas upp inom kort tid. Kyla förlänger även frukters och grönsakers hållbarhet genom att påverka andning, avdunstning och tillväxt av mikroorganismer. Jämfört med förvaring vid varma temperaturer, så håller de flesta grönsaker betydligt längre om de förvaras svalt eller rentav kallt, ned mot 0°C. Kylskåp är alltså en bra förvaringsplats för många frukter och grönsaker. Observera att vissa grönsaker dock kan få köldskador om det blir för kallt, till exempel gurka och paprika.

 

Vad ska man göra för att förhindra att bakterier växer i kylskåp?

– Det finns vissa bakterier, jäst- och mögelsvampar som har förmåga att föröka sig i kylskåpstemperatur. När det gäller bakterier är det främst sådana arter som förstör livsmedlet men det finns två bakteriearter som kan ge sjukdom, Listeria monocytogenes och Yersinia enterocolitica. Ju kallare ett livsmedel förvaras, desto långsammare tillväxer bakterier, mögelsvampar och jästsvampar. Därför är det bästa sättet att förlänga hållbarheten på maten i kylskåpet att skruva ner temperaturen till cirka 4–5 °C. Lite grovt skulle man kunna säga att mikroorganismer växer dubbelt så fort vid 8 °C jämfört med 4°C. Det betyder att maten håller mycket längre.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar