Kökskompisar

Inför den stundande julen har vi tittat närmare på köksmaskiner som kan hjälpa till med matlagningen och bullbaket.


Vispa, hacka, knåda, röra… Det känns onekligen frestande att genast skaffa en komplett uppsättning tillbehör. För tänk bara vad man skulle åstadkomma med en råsaftcentrifug. Eller en köttkvarn. Eller pastatillsats. För att inte tala om glassmaskin! Men Berit Carlsson på Energimyndigheten, som tidigare arbetat med matberedare på Konsumentverket, tycker det är bättre att ta det lugnt med tillbehören.

– För många delar blir ofta liggande i en låda och tar bara en massa plats. Då är det bättre att köpa till de saker man behöver efterhand. Som konsument önskar man sig en bra basprodukt att bygga vidare på för den som vill, säger hon.

Dyrt inte alltid bäst

Men produktutvecklingen har förstås också gått framåt med de nya maskinerna. Idag kan vi till exempel glädjas åt den sladdlösa stavmixern, som man behändigt tar med sig runt omkring i köket utan att behöva tänka på eluttag. Praktisk också i sommarstugan. Eller i båten…

En del gamla klassiker finns också kvar. En av dem, Kitchen Aid, fick högsta betyg i ett test av webbsajten Smartson. Och att dyrt inte alltid är bäst visade Råd & Röns senaste test av matberedare. De billigaste apparaterna från Bosch och Philips fick överlag goda omdömen: råvarorna blir både snyggt skivade och rivna, apparaterna är lätta att använda och rengöra.

Smidig maskin används

En bra köksmaskin bör vara lätt att använda, annars blir den antagligen stående i ett skåp. Verkar den vara smidig eller svårhanterlig? Stabil eller plastig och bräcklig? Och kolla ljudnivån – hur upplever du ljudet? Berit Carlsson har ytterligare några tips:

– Viktigt är att kniven är så vass som möjligt och att den är lätt att göra ren. Maskinen bör också vara utrustad med både en tunn och en grov skärskiva, och en grövre och en finare rivskiva. Och så ska den vara enkel att montera ihop, ta isär och diska.

Uppdaterad klassiker

Produktnamn: KitchenAid Artisan KSM150
Tillverkare/distributör: KitchenAid, tel 031-252222, www.bagarenochkocken.se
Typ av köksmaskin: Hushållsassistent, food processor
Funktioner: Tio hastigheter, visp, degblandare. Bunke på 4,83 liter.
Vad ingår i paketet: Ballongvisp, degkrok, flatblandare, stänkskydd, kokbok.
Övrigt: Ett stort antal tillbehör kan köpas till som riv/skärtillsats, köttkvarn, purétillsats, citruspress, pastatillsats, glassmaskin, konservöppnare. Fem års garanti. Maskinen finns i 14 olika färger hos Bagaren och Kocken.Konsumentpris: 4 590-6 495 kronor beroende på färg (köpes via www.bagarenochkocken.se).

Allt i ett

Produktnamn: Assistent Food Processor (AFP 750)
Tillverkare/distributör: Electrolux, tel 0771-11 44 77, www.electrolux.se
Typ av köksmaskin: Food Processor
Funktioner: Hastighetsreglering 10 steg, pulsknapp, säkerhetsbrytare. Motor 700 W.
Vad ingår i paketet: Kabelhållare, lock, gummifötter, skydd mixeruttag, plastskål, degknådare, spatel, rostfria vispar, visp (slagskiva), mixerbägare, litet lock med gradering, matarpropp med gradering, rostfri knivmixer (4-blad), citruspress. Skivare, potatisrivjärn, pommes frites-skiva, ostrivjärn, grov strimlare, fin strimlare.
Övrigt: Vit, finns även i silver. Alla lösa delar kan maskindiskas men handdisk rekommenderas. Ett års garanti, därefter två års reklamationsrätt. (Totalt tre år servicemottagande).
Konsumentpris: 1 295 kronor

Sladdlös stavmixer

Produktnamn: Mixxo (MSM 6A3R)
Tillverkare/distributör: BSH Hushållsapparater AB, tel 08-734 12 99, www.bosch-hushall.com
Typ av köksmaskin: Stavmixer
Funktioner: 2-knapps funktionsspärr – barnsäkring. Optisk visning av laddningen med LED. Stark motor med 10500 varv/min. Ergonomiskt formad med Soft-touch handtag.
Vad ingår i paketet: Transparent mixerbägare med nivåskala och lock. Rostfri mixstav. Kombinerad vägghållare/uppladdningsstation.
Övrigt: Lika stark som mixar med eluttag (drivs med lithiumbatterier). Finns i olika färger och modeller beroende på vilka tillbehör du vill ha. Mixerfoten är avtagbar och tål att maskindiskas. Två års garanti (första året garanti, andra året reklamationsrätt – kunden måste påvisa ett konstruktionsfel på produkten).
Konsumentpris: 629 kronor

Kompakt design

Produktnamn: HR7625
Tillverkare/distributör: Philips AB, tel 08-598 520 00, www.philips.se
Typ av köksmaskin: Matberedare
Funktioner: Två hastigheter + pulsfunktioner för alla vanliga typer av tillredning. 500 W motor.

Vad ingår i paketet: Förutom matberedaren ingår sju tillbehör med totalt 28 funktioner: kniv i rostfritt stål (hacka, vispa, röra m m), ett knådningsverktyg, en insats för medelgrov skivning av grönsaker och frukt, en insats för medelgrov rivning av grönsaker, frukt och ost, en emulgeringsskiva för vispning och emulgering, en insats för finfördelning av potatis samt en mixer (1 liter) för att mixa, krossa, skumma. Skål för torra ingredienser (2 liter). Skål för vätska (1,2 liter). Skål för mjöl (500 g). Skål för deg (830 g). Alla tillbehör får plats i skålen vilket ger kompakt lagring. Två års garanti.
Konsumentpris: 849 kronor 

Prisvärd hjälpreda

Produktnamn: MCM 2004
Tillverkare/distributör:
BSH Hushållsapparater AB, tel 08-734 12 99, www.bosch-hushall.com
Typ av köksmaskin:
Matberedare
Funktioner:
Två hastigheter samt momentläge. 450 watt.
Vad ingår i paketet:
Transparent plastblandarskål som klarar bröddeg på 0,25 liter degvätska, transparent lock med påfyllningsrör och påmatare. Multifunktionskniv och vispskiva. Skär- och rivskivor i rostfritt stål: vändbar skärskiva, vändbar riv- och strimmelskiva (grovt/fint), vändbar raspskiva, vispskiva.
Övrigt:
Två års garanti (första året garanti, andra året reklamationsrätt – kunden måste påvisa ett konstruktionsfel på produkten).
Konsumentpris: 599 kronor

Inbyggd våg och timer

Produktnamn: Köksmaskin KA9017, mörkgrå
Tillverkare/distributör: Krups, tel 08-594 213 30, www.se.krups.com
Typ av köksmaskin: Köksmaskin
Funktioner: Inbyggd våg och timer. Fyra sensorer beräknar ingrediensernas vikt upp till tre kg med bara 25 g felmarginal. Nollställningsfunktion. Timern visar tidsåtgång för olika funktioner och har nedräkning med automatisk stoppfunktion. Tydlig LCD-skärm. ”Planetariskt omrörningssystem” för bästa resultat. Motor 1200 W.
Vad ingår i paketet: Degskål (fem liter) i rostfritt stål med två handtag och stänkskydd. Degkrok i rostfritt stål, blandare, metallvisp, spatel, degskrapa och receptbok.
Övrigt: Finns även i vitt. Motordel i metall. Mycket låg ljudnivå. Tio års motorgaranti.
Konsumentpris: 3 990 kronor

Snygg bakhjälp

Produktnamn: Kenwood Major Titanium
Tillverkare/distributör: Gerby Produkter AB, tel 046-70 82 50, www.gerby.com
Typ av köksmaskin: Köksmaskin
Funktioner: Bakning och mixning. Vid köp av tillbehör kan många funktioner adderas.
Vad ingår i paketet: Maskin, glas blender och fyra redskap till bunken: degkrok, ballongvisp, k-spade och flexibeater.
Övrigt: Ytterligare ett 20-tal olika tillbehör kan köpas till för att skräddarsy maskinen till önskade användningsområden.
Konsumentpris: 7 495 kronor

Mångsidig klassiker

Produktnamn: Assistent Köksmaskin (AKM 4190 W)
Tillverkare/distributör: Electrolux, tel 0771- 11 44 77, www.electrolux.se
Typ av köksmaskin: Köksmaskin
Funktioner: Timer, steglös hastighet, 700 W.
Vad ingår i paketet: Jäslock, gummifötter, skydd mixeruttag, rostfri degkrok, rostfri kittel, degrulle, degkniv, spatel, rostfria vispar, vispskål (plast), mixerbägare, litet skruvlock, mixerinnerlock, rostfri mixerkniv 4-blad, citruspress, köttkvarn, korvhorn med stänkskydd, 4-bladig kniv, passertillsats, rivsats, pastaskivor, kaksprits,
Övrigt: Vit. Tillbehör kan köpas till som müslikvarn, mjölkvarn, hålskivor, grönsaksskärare. Ett års garanti, därefter två års reklamationsrätt.
Konsumentpris: 4 795 kronor

Mixer med digitalskärm

Produktnamn: Stavmixer GPA3
Tillverkare/distributör: Krups, tel 08-594 213 30, www.se.krups.com
Typ av köksmaskin: Stavmixer
Funktioner: Avtagbar mixerfot i rostfritt stål med Ejectknapp för att lossa foten. Sex olika hastighetsalternativ. Digital skärm som visar exakt hastighet. Ergonomisk design. Glidsäkert Soft Touch-grepp.
Vad ingår i paketet: Omskaknings-/måttbägare (800 ml). Vägghållare.
Visp i rostfritt stål. Minihackare (700 ml).
Konsumentpris: Med enbart bägare 499 kronor, med alla tillbehör 649 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar