Köpa diskmaskin? Det här ska du tänka på inför valet!

Är det dags att köpa diskmaskin? Då har du många val att ta ställning till. Här har vi samlat några tips att tänka på inför köpet!

Att diska i diskmaskin är inte bara bekvämt – det kan också spara upp till fyra gånger mer energi i jämförelse med att diska för hand! Det är kanske svårt att tro, men det beror på att det går åt mycket mindre varmvatten när man diskar i maskin. Och det gäller även om man jämför med att handdiska och skölja i diskho eller balja. Här listar vi saker du behöver tänka på när du ska köpa diskmaskin.

köpa diskmaskin

Storlek på diskmaskin

Det finns många modeller att välja mellan, vilket kan göra att valet känns svårt. En av de första frågorna att ställa sig inför valet att köpa diskmaskin är hur stor den ska vara. Standardstorleken för en diskmaskin är 60 cm, men i ett litet kök eller ett mindre hushåll kan en liten diskmaskin vara fullt tillräcklig – och ibland det enda som får plats! Då kan du välja mellan en bänkdiskmaskin, eller en smal diskmaskin som är 45 cm bred. 

När du bestämt storlek finns det andra viktiga saker att tänka på, innan du låter pris och design avgöra valet – här är våra bästa råd!

Enligt EU-krav måste alla vitvaror ha en energimärkning. På denna etikett kan du läsa av energiklass, årlig energi- och vattenanvändning, torkningsförmåga, hur mycket disk som får plats, samt ljudnivå.

Köpa diskmaskin – 3 viktigaste punkterna!

  • Energi- och vattenförbrukning. Jämför dessa punkter på modellernas energimärkning, och tänk på att förbrukningen av el och vatten kommer att påverka priset i längden. De mest effektiva diskmaskinerna har energiklass A medan betyget G är sämst. (Den nya märkningen A–G infördes 2021, tidigare var den mest effektiva energiklassen A+++).

  • Ljudnivå. Ett diskprogram pågår ofta i flera timmar, och ett högt ljud blir lätt störande – särskilt om du har en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Så jämför volymen! De allra tystaste diskmaskinerna ligger runt 38 dB.
  • Inredning. Det ska kännas enkelt att lägga sakerna på plats i diskmaskinen, och hur diskmaskinen är inredd spelar därför stor roll. Ta gärna med ett par av dina tallrikar och vinglas för att se hur väl de passar i de olika modellerna. Kolla också hur långt du kan dra ut den undre korgen, och hur lätt det är att öppna och stänga luckan. 

Läs också: Tvätta mer miljövänligt – så gör du!

Halv- och helintegrerad diskmaskin

Vill du inte att diskmaskinen ska synas så mycket ska du satsa på en integrerad diskmaskin. De levereras utan front och sockel, så att man kan sätta på en egen snickerifront som matchar de övriga köksskåpen. En helintegrerad diskmaskin är helt dold, då den har displayen på övre kanten av luckan, medan en halvintegrerad diskmaskin har displayen synlig på utsidan.

Installera diskmaskin

Det är viktigt att den som installerar diskmaskinen är behörig, så att vatten- och elinstallationen blir fackmannamässigt gjord. Anlita därför alltid en professionell VVS-hantverkare och elektriker med egen ansvarsförsäkring. Det är den som utför installationen som ansvarar för att det blir rätt gjort. Det är till exempel viktigt att avloppsslangen inte ligger vikt eller gnager mot någon kant, för då kan det bli hål. 

Glöm inte att skaffa ett droppskydd av plast att lägga under diskmaskinen. Det är viktigt för att förhindra fuktskador vid eventuellt läckage, och kostar bara några hundralappar.

köpa diskmaskin
Kör på eco-programmet!

Spar på energin!

Diska fulla maskiner, och skölj inte av tallrikarna i varmt vatten innan du ställer dem i diskmaskinen, då ökar energiförbrukningen markant från vad som anges på energimärkningen. Det räcker att bara skrapa av matresterna. Och ha eco-programmet som förval! Det förbrukar mindre energi och vatten, men disken blir ändå lika ren, även om det tar lite längre tid.

Läs också: Därför ska dina dricksglas inte stå upp och ned!

Hur länge håller en diskmaskin?

Hållbarheten på en diskmaskin beror förstås både på kvaliteten och hur mycket man använder den. Men omkring 8–12 år är en vanlig livslängd på en diskmaskin som är tillverkad för privat bruk. När du köper diskmaskin, leta efter en modell som har en lång garantitid, på fem år åtminstone, då är den sannolikt av bättre kvalitet.

Rengör filtret regelbundet!

Rengöra diskmaskin

För att få diskmaskinen att hålla längre är det bra att rengöra den med jämna mellanrum. Håll spolarmarna och filtret rena, och kalka av diskmaskinen ibland. Torka också av kanterna med en trasa med ett milt rengöringsmedel så minskar du risken för mögelangrepp och dålig lukt. Djuprengör maskinen genom att köra självrengöringsprogram varannan månad, och använd diskmaskinssalt om du har hårt vatten och vill slippa kalkavlagringar. 


Källa: Energimyndigheten, Dinbyggare.se, Bäst-i-test.se, Beko.com


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar