Minsta vatten­kokaren bäst – Vi i Villa-testet

Storleken betyder nästan allt för att en vattenkokare ska kännas lätthanterad, tycker vår testpatrull. Se här vilken kokare som fick bästa betyget!


I detta test ingick sju vattenkokare, och det är ett par tydliga skillnader mellan dem. Dels mellan de stora på 1,5-1,7 liter och de små på cirka 1 liter. Dels mellan de som är försedda med temperaturväljare och de som inte har det.

Vilken vattenkokare som passar bäst är förstås en fråga om behov, tycke och smak. Är det till exempel viktigt att kunna ställa in kokaren på en särskild temperatur?

Bästa storleken har förstås också med ditt behov att göra. Vad använder du en kokare till? En kopp te? Eller kokar du först upp vattnet till spagettin i vattenkokaren och häller det sedan i kastrullen?

Storleken är det viktigaste kriteriet för att vattenkokaren ska kännas lätthanterad. För ju mer kokaren rymmer, desto mer väger den förstås när du fyller den. För att lyfta de stora vattenkokarna behöver man ofta två händer. På den punkten skiljer sig apparaterna i testet mest åt.

Samtliga kokare klarar att hälla utan att spilla, de kokar relativt snabbt upp vattnet och det är rätt lätt att ta ut kalkfiltret. Testvinnaren från Kenwood rymmer 1 liter, är mycket smidig och lättskött. Den känns skön att hålla och är enkel att hälla ur – även om den är full. Dessutom kan man lätt hantera den med en hand.

Så här testade vi vattenkokarna

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Vi förutsätter att vattenkokaren används ett par gånger varje dag – till te, kaffe och matlagning. Nu har den gamla gått sönder en ny ska köpas. Men vilken?

Vi bad ett antal leverantörer att välja den vattenkokare som bäst uppfyller följande fyra krav och önskemål:

Kort koktid

Kalkfiltret ska lätt kunna tas ut och rensas

Den ska lätt fyllas

Det får inte droppa när man häller ur den

Vi satte betyg efter hur bra vattenkokaren klarar våra krav och det helhetsintryck apparaten ger. Vi har inte undersökt slitage eller livslängd. Vi mätte koktiden med 1 liter vatten för att kunna jämföra resultatet. Vi fyllde sedan varje kokare till maxstrecket och kokade upp på nytt.

Billigast

Braun WK300 Onyx

Prisbild: 475 kronor
Volym: 1,7 liter
Vikt: 930 gram
Effekt: 2 200 W
Koktid 1 liter: 3 min 35 sek
Kalkfilter: Mycket finmaskigt
Påfyllning: Enkel för pipen är stor.
Omdöme: Mycket tung när den har fyllts upp maximalt, eftersom man lyfter med sträckt arm från kranen till basen vilket blir extra kännbart med denna kanna. Maxstreck för påfyllning saknas. Locket går trögt och lyfts inte upp när man trycker in knappen. Man måste trycka extra hårt. Det är testets billigaste vattenkokare och kostar cirka hälften så mycket som den dyraste. Det låga priset drar upp betyget en smula och vi ger därför Braun tre villor.

Tung men snabb

Siemens TW86103

Prisbild: 975 kronor
Volym: 1,5 liter
Vikt: 1 140 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 10 sek
Kalkfilter: Grovmaskigt, rostfritt stål.
Påfyllning: Okej via pipen men locket bör helst fällas upp.
Temperatur: Väljaren kan ställas in på 70, 80, 90 och 100 grader. Röd lampa lyser så man ser vad som har valts. Varmhållningsfunktion.
Omdöme: I stort sett identisk med den från Bosch i storlek, emballage, funktion och design. Den känns mycket tung även med endast 1 liter vatten. Piper vid start och slut. Kokar snabbt upp 1 liter, men den är stor och kan inte hanteras med endast en hand. Eftersom kannan inte blir varm på utsidan kan den stöttas med ena handen medan man bär med den andra.

Lätt och smidig

Kenwood, kMix SJM021

Prisbild: 600 kronor
Volym: 1 liter
Vikt: 850 gram
Effekt: 2 200 W
Koktid 1 liter: 3 min 30 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Enkel
Omdöme:
Vattenkokaren har många fördelar som ger den högt betyg, till exempel är det lätt att hälla ur den. Man får också ett bra grepp eftersom handtaget är gjort av ett material som känns skönt och är halksäkert. Kan hanteras med en hand, både när man häller och när locket ska öppnas. Testets lättaste vattenkokare, och det betyder mycket för hur man upplever den och när ergonomi, påfyllning och hantering av den värderas, till exempel när den flyttas från kran till bas. Suverän vinnare!

Långsam och tung

Philips HD4670

Prisbild: 700 kronor
Volym: 1,7 liter
Vikt: 930 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 40 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Okej genom pipen men bäst via öppet lock.
Omdöme: Bra måttangivelse både i liter och i antal koppar. Locket var tätt när vi kokade 1 liter, men höll inte tätt när vi fyllde kannan till maxstrecket trots gummilist på undersidan av locket. Då hoppade locket upp lite och det rann ut ett par droppar kokande vatten över kannan. Det känns inte tryggt. Testets längsta koktid, men den får ändå anses vara acceptabel. Kokaren kan hanteras med endast en hand. Det är en fördel.

Lätthanterad

Electrolux EEWA 5200 Ergo Sens

Prisbild: 700 kronor
Volym: 1 liter
Vikt: 912 gram
Effekt: 2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 30 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Okej genom pipen men bäst via öppet lock.
Omdöme: Känns mycket gedigen. Man kan lätt tro att den rymmer mer än 1 liter, men det gör den inte. Det är en lätt vattenkokare som är smidig och lätthanterad. Det är en stor fördel att volymindikatorn sitter på utsidan så att man lätt ser hur mycket som har fyllts på. Kan hanteras med en hand. Vi tycker att det är en bra vattenkokare och ger den näst högsta betyg: 4 villor.

Snabbast

Krups Pittsburgh BW 410

Prisbild: 700 kronor
Volym: 1,5 liter
Vikt: 880 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Okej genom pipen.
Temperatur: Kan ställas in på 50, 60, 70, 85 och 100 grader. Elektronisk display visar vattentemperaturen. Inbyggd belysning som ändrar färg i takt med att temperaturen stiger. Varmhållningsfunktion.
Omdöme: Den är mycket bra att hälla ur. Bland de stora vattenkokarna i testet är denna lättast att hantera och bäst att hålla. Den kokar upp vattnet snabbast av alla i testet. Men den piper irriterande, först när den startar och sedan flera gånger när den är klar.

Klumpig bas

Bosch TW8611

Prisbild: 975 kronor
Volym: 1,5 liter
Vikt: 1 015 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 25 sek
Kalkfilter: Grovmaskigt
Påfyllning: Stor pip
Temperatur: Kan ställas in på 70, 80, 90 och 100 grader. Lyser rött vid vald temperatur.
Omdöme: Stort sett identisk med Siemens vattenkokare i storlek, emballage, funktion och design. Den är dock lite långsammare på att koka upp vattnet och knapparna för temperaturval sitter på basen i stället för på kokaren. Basen medverkar till att göra kokaren klumpig. Piper en gång vid start och en gång slut. Kokaren är stor och tung och kan inte hanteras med endast en hand. Eftersom kannan inte blir varm på utsidan kan den stöttas med ena handen medan man bär med den andra.

Köpinformation

Braun www.braun.com 020-21 33 21
Siemens www.siemens-home.se  08-734 12 00
Kenwood ­www.wittsverige.se 08-525 084 80
Philips www.philips.se 08-579 290 67
Electrolux www.electrolux.se 0771-11 44 77
Krups www.krups.se 08-594 213 30
Bosch www.bosch-home.se   0771-11 22 77

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar