Ny teknik i köket

Det börjar hända saker i köket. Restaurangtekniken har flyttat in i våra hem. Ånga, induktion, booster är bara några av nyheterna. Men terminologin kan vara förvirrande och vad använder man egentligen de olika finesserna till?


Modulkök ”Profinett” från Husqvarna.
Wokhäll 5 550 kr,
Induktionshäll två plattor 9 050 kr,
Glaskeramikhäll två plattor 5 490 kr,
Ventilator 9 175 kr (upp och sänkbar fläkt som komplement till vanlig fläkt)
Gashäll två plattor 4 825 kr

Ånga har använts länge inom restaurangbranschen. Ångugnen fungerar dels som en ”vanlig” ugn med varmluft, grill och kanske pizza/paj-funktion. Dessutom finns en inbyggd ånggenerator som du kan välja ska vara på konstant (ångkokning) eller växla med till exempel varmluften (intervalltillagning). Med intervalltillagning steker du med fördel kött, bakar bröd eller tillagar en gratäng och med ren ånga kokas grönsaker, fisk, ris eller ägg!

– Den största fördelen med att laga mat i ånga är att näringsämnen, mineraler och smak bevaras. Att tillaga med hjälp av ånga ger det energisnålaste tillagningssättet. (intervalltillagning är enligt Konsumentverket energisnålast), säger Kerstin Norman, produktspecialist på Electrolux.

EOB 998X heter den här ångugnen från Electrolux. Pris cirka 14 000 kr. Miele har en ångkokare för inbyggnad.

Varmluft

Ugnar med varmluft har en fläkt som fördelar värmen jämt så att du kan ha flera plåtar inne samtidigt. Tillagningen går fortare och kött som tillagas med varmluft blir saftigare.

Självrengörande ugn

Pyrolys betyder att ugnen är självrengörande. Ugnen är klädd med en speciell emalj som är lätt att torka av. Den värms upp till hela 500 grader vilket gör att fett och matrester förkolnar. När den svalnat är det bara att torka av.

Spisar med finess

Induktion fungerar genom att en induktionsspole bildar en snabbt virvlande ström som värmer upp kokkärlets botten. Kokkärlen måste vara gjorda av ett magnetiskt material som gjutjärn eller stål. Eftersom värmen uppstår i kokkärlets botten blir inte själva värmezonen på hällen alls lika varm som en vanlig kokzon eller spisplatta.

Detta är bra både ur fastbrännings- och barnsäkerhetssynpunkt och gör hällen enklare att rengöra eftersom inget bränner fast. Vatten kokas upp på mindre än halva tiden och det förbrukas 30 procent mindre energi jämfört med en vanlig spisplatta.

Booster och highlight

Booster är en funktion som finns på en induktionshäll. Denna funktion innebär att den normala effekten höjs ytterligare (under max 10 minuter) och ger en ännu snabbare uppkokning.

Highlight-element är ett effektivt strålningselement som ibland finns på spishällar (ej induktionsspisar). Highlight har kortare tändtid, lägre energiförbrukning och ger kortare uppkokningstid än vanliga strålningselement.

Automax kan du också stöta på i spisbeskrivningarna. Det är en uppkokningsautomatik som sköter sig själv. Du kan till exempel välja läge smältning, kokning eller stekning. Risken för överkok minskar och du slipper springa och passa.

Fler typer av hällar

TeppanYaki är den stora stekhällen som japanerna använder så flitigt. Grönsaker, fisk, kött och skaldjur steks, om du vill, helt utan fett och med en skrapa gör du enkelt rent hällen efter matlagningen.

Det finns också grillhällar som kan kombineras med olika moduler som exempelvis en gasolplatta (gasoltub) för wokpannan, nedsänkt fritös och så förstås den vanliga spishällen, allt i samma designade serie.

Halogen är en typ av värmeelemenet som ger ett starkt rött sken när zonen kopplas på. Skenet beror på det halogenrör som alstrar värmen. Om en häll har denna typ av zoner brukar man kalla den för halogenhäll.

Kombination av inbyggnadshällar ur Gaggenaus Vario-serie. Gashäll VG 232 (t.v) cirka 5300 kronor, elektrisk lavastensgrill VR 230 (t.h) cirka 7250 kronor. I mitten den spektakulära bänkfläkten, VL 051, cirka 18 000 kronor

Kyl och frys

Amerikanare med ismaskin

Inte direkt nytt kanske men låt oss säga att de amerikanska kyl-frysarna har tagit större utrymme på den svenska marknaden. Bredden på skåpen varierar men cirka 900 mm är ganska vanligt och frysdelen rymmer faktiskt inte speciellt mycket mindre än en vanlig frys (cirka 198 liter mot normalt cirka 220 liter). Värt att tänka på är att ismaskinen kräver en vattenanslutning, så för dig med parallell-kök där kyl och frys står på ”fel” sida kan det bli extra kostnader att dra om vattnet.

DME betyder att kylan fördelas jämt i hela kylen (dynamisk kylning) med max 1°C skillnad. Det betyder att det inte spelar någon roll på vilken hylla du ställer mjölken.

Action cool är en snabbkylningsfunktion.
Action freeze är en snabbfrysningsfunktion.

Dator och kyl i ett. Den trådlösa pekskärmen kan plockas loss och tas med runt i hemmet om man vill skicka mejl, läsa recept eller surfa på nätet. Kylskåpet heter RH2777AT och går loss på cirka 80 000 kronor. Samsung.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar