Nya favoriter i köket

Dags att byta ut de gamla trotjänarna? Här får du tips och råd om vad som är värt att tänka på när det är dags att välja ny köksutrustning.


Kyl och frys

Ställ kylen i hörnet. Fiffig platssparare och enkel att gömma bakom köksinredning. Hörnkylen finns i rostfritt alternativt med rostfri dörr. Många väljer dock att bygga in den. Rymmer hela 1 200 liter på en kvadratmeter golvyta. Håller 4-10 grader och har en ljudnivå på 36 dB.
Pris cirka 23 460 kr inkl frakt. Norcool.

En kyl/frys beräknas hålla i cirka 15 år och drar ungefär en femtedel av hushållselen enligt Konsumentverket. Det är alltså en bra idé att välja noga, både för din plånboks skull och för miljöns. Att till exempel ha ett större kylskåp än man behöver är inte det mest energisnåla alternativet.

Det finns alla möjliga mått på kylskåp och frysar – mät noga ut platsen där den ska stå innan du handlar en ny.

Mikrovågsugn

En nyhet från Whirlpool är mikron MT 52 med både varmluft- och crispfunktion. Ugnen har ett 3D-system för en jämnare spridning av mikrovågorna och ett speciellt sensorsysten, 6:e sinnet, för uppvärmning och kokning. Sensorerna övervakar matlagningen och ugnen reglerar tid och effekt tills maten är tillagad. Mikroeffekt på 1 000 watt. Pris cirka 4 990 kr.

En mikrovågsugn kan spara både tid och pengar och kan användas till mycket mer än att värma och tina om du köper en ugn med till exempel grill- eller varmluftfunktion. Problemet med många mikrovågsugnar är enligt Konsumentverket att de är svåra att förstå sig på. En bra mikro ska ha en enkel bruksanvisning och knappar och reglage ska vara tydliga.

Samsungs CK-99S i borstat stål har både grill- och varmluftsfunktion. Tio effektsteg, barnlås och mikroeffekt på 900 watt är några exempel på ugnens funktioner. Pris cirka 3 000 kr.

Diskmaskin

På samma sätt som när du väljer andra vitvaror är det viktigt att titta på energimärkningen när du ska köpa diskmaskin. Andra aspekter att ta hänsyn till är eventuellt buller och att testa knappar och vred. I dag finns diskmaskiner med mängder av finesser – tänk efter vad du behöver och välj efter det.

AEG´s Favorit 80800U har en mycket låg ljudnivå, 42 dB vilket kan jämföras med en viskning. Dessutom har den A-betyg i klasserna energi-, disk- och torkeffekt. Pris cirka 8 450 kr.

En disk efter tolv personer klarar Whirlpools ADP 5966 med 13 liters vattenförbrukning, vilket är mindre vattenmängd än vid en normal handdisk. En sensor känner av hur smutsig disken är och väljer program efter det. Höj- och sänkbar överkorg och nedfällbara tallrikshållare i underkorgen. Ljudnivå 47 dB. Pris cirka 6 990 kr.

Freon förbjöds 1995 och är i de flesta kylskåp och frysar ersatt med köldmedlet isobutan. Men detta är värt att kolla – vissa produkter innehåller fortfarande miljöfarliga köldmedel. Vänd dig till kommunen för information om var du lämnar din gamla kyl eller frys.

Köpinformation:

AEG 08-738 60 00
Norcool 0693-66 13 00
Samsung 08-590 966 00
Whirlpool 08-685 05 00

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar