Nya vitvaror till köket

Funderar du på att köpa nytt kök eller köpa nya vitvaror till köket? Men hur ska man lyckas välja rätt spis, kyl och frys? Här följer en hel del goda råd inför valet av nya vitvaror till köket.


Kyl och frys

Första frågan att besvara är om det ska vara en kombinerad kyl och frys eller om det ska vara separata delar, där kanske frysen placeras i källaren. Om så är fallet blir kanske valet en frysbox. Frysboxar är ofta billigare i inköp men är mer svårplacerad.

Tänk på detta vid köp av nya vitvaror till köket:

1. Miljöanpassade.

2. Energisnåla. Kylskåpen är indelade i olika energiklasser enligt en EU-standard på en skala från A till C, där A är mest energisnålt. Idag är de flesta kylskåpen i A- och B-klass.

3. Volym. Både invändigt och utvändigt. Ska du bara byta frys/kyl och sätta in på den gamla platsen gäller det att veta de exakta måtten.

4. Hur funkar avfrostningen? Finns det en avrinning för avfrostning – hur fungerar den?

5. Hur länge håller sig maten fryst om det blir strömavbrott? Bra att veta om du bor i ett område som ofta drabbas av detta. Det kan skilja sig avsevärt mellan olika märken.

6. Handtag. Greppvänliga och lätta att öppna.

7. Belysning.

8. Medeltemperatur. Man brukar säga att medeltemperatur för ett kylskåp är 5 grader och för en frys minus 18 grader.

9. Inredning. Trådbackar är smartare i en frys men i kylen är glashyllor lättare att rengöra. Går det lätt att möblera om inredningen i kylen? Ofta tar det ett tag innan man hittar rätt plast för alla saker.

Bosch Hushåll

En kombinerad kyl och frys med totalvolymen 307 liter.
Kylutrymme 195 liter. Frys 112 liter.
Elektronisk temperaturstyrning.
Lagringstid vid strömavbrott 25 timmar.
Energiklass A.
AntiBacteria KGV 34320.

Spis och ugn

Om du ska ha en separat häll och ugn eller en vanlig allt-i-ett-spis är det första du behöver ta ställning till. Inbyggnadsugnar blir allt vanligare. Dels för att det ger fler alternativ vid placering och inredning. Plötsligt kan du få ugnen i arbetsvänlig höjd. Men det är ett dyrare alternativ till den klassiska allt-i-ett-spisen. Likaså är det allt vanligare att köpa häll istället för gjutjärnsplattor. Dels är det lättare att hålla rena och snygga men de är också mer energisnåla.

Tänk på detta vid köp av ny ugn:

1. Funktion. Hur lätt är det att förstå vad de olika symbolerna betyder. Och hur bra fungerar knapparna? Är det en digital display? Hur tydligt ser man vad de digitala siffrorna säger?

2. Rengöring. Att göra rent ugnen är ofta ett riktigt skitgöra. En lättskött ugn har ett greppvänligt handtag och lättöppnad lucka med bra insyn. Det finns avancerade system med ugnar som är självrengörande.

3. Säkerhet. Alla spisar ska ha tippskydd och luckspärr enligt bygglagen. Spisen, ugnsluckan och hällen ska inte bli så varm på utsidan att man kan bränna sig på den.

4. Extra funktioner. Flera ugnar har lösningar som underlättar användningen, till exempel att ugnslampan tänds när luckan öppnas, att varmluftsfläkten stannar när luckan öppnas och att det finns ett beröringsskydd framför grill och överelementet.

5. Belysning. Var sitter den? Om belysningen sitter i taket kan den skymmas så fort du sätter in en plåt.


Basilikum varmluftsugn
med matlagningstermometer och roterande grillspett gör det enkelt att lyckas med matlagningen.
Svart med aluminiumhandtag.
Pris cirka 12 750 kronor. Husqvarna.

Diskmaskinen

De ser alla likadana ut men funktionerna och inredningen kan variera mer än vad man kan tro. Experternas råd är att inte skölja disken före diskmaskinen. Dagens moderna diskmaskiner klarar disken ändå. Tänk också på att det går åt 1050 kWh för en handdisk mot 350 kWh för diskmaskin.

Att tänka på vid köp av diskmaskin:

1. Ljudnivå. En diskmaskin som låter för mycket kan vara störande, i synnerhet med dagens öppna planlösningar. Moderna diskmaskiner kan ha en ljudnivå på ungefär 42 dB vilket är nästan ohörbart.

2. Inredningen. Tänk på att det ska vara praktiskt. Hur ser korgarna ut? Vissa diskmaskiner har så kallade besticklådor vilket frigör hela undervåning för tallrikar och kastruller.

3. Välj typ av maskin. Helintegrerad diskmaskin där hela maskinfronten döljs bakom en snickerilucka eller en helt rostfri front. Halvintegrerad maskin där manöverpanelen är synlig men där luckan därunder kläs med en snickerilucka eller med en rostfri frontplåt eller underbyggnadsdisk (vanligast) där maskinen levereras med en vit eller rostfri panel och front från fabrik.

4. Energiförbrukning. En diskmaskinstvätt drar mycket mindre än en handdisk. Den totala vattenförbrukningen kan ligga omkring 10 liter!

5. Hur stor diskmaskin kräver just ditt hushåll? Det finns faktiskt mindre golvmaskiner som är 45 cm breda. En bänkdiskmaskin är ännu mindre.

6. Hur lång tid tar en disk? Det som tar längst tid är ofta torkningen, men för vissa maskiner kan en disk ta mer än två timmar.

7. Funktion. Vilka program finns och vad behöver du? Ofta finns det olika specialprogram men det man vanligtvis behöver är ett för normaldisk och kanske ett med lägre temperatur.

8. Knappar och vred. Hur bra fungerar dessa? Är panelen lätt att förstå.


Praktisk inredning har denna maskin från Miele.
Besticklåda längst upp, överkorgen kan höjdjusteras i tre nivåer för att det skall vara enkelt att anpassa korgarna till olika typer av diskgods. Med standardkorgar kan tallrikar med 31 cm diameter diskas i underkorgen. Med specialinsats kan 35 cm tallrikar diskas. G 1230Scu. Pris cirka 9 990 kronor i rostfritt utförande, 9 490 kronor i vitt utförande. Miele.

Köpinformation vitvaror

Bosch Hushåll 08-734 12 00 www.bosch-hushall.com
Husqvarna hushållsprodukter 0771-11 44 77 www.husqvarna.se
Miele AB 08-562 290 00 www.miele.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar