Vi i Villa-testet: Välj den perfekta pepparkvarnen

Färskmald peppar är oumbärlig i matlagningen, men kvarnen ska fungera. Vi har testat 7 kvarnar och hittat två perfekta!

Två pepparkvarnar skiljde sig från de övriga och blev vinnare i Vi i Villas stora test av pepparkvarnar. Och det är inte så underligt, för båda kvarnarna fungerar perfekt. Vilken av de två testvinnarna du föredrar, är mest en smaksak.

Testet omfattade sju kvarnar och vi fick användning för hela betygsskalan.

Så här testade vi

Vilken pepparkvarn är bäst på att mala både fint och grovt? Den frågan ställde vi ett antal leverantörer och bad dem välja en av deras kvarnar som uppfyller dessa fem krav:

1. Lätt att fylla på.
2. Kan mala både svartpeppar och en blandning av grön-, vit-, röd- och svartpeppar.
3. Kan ställas in på olika kornstorlekar.
4. Lättskött.
5. Ergonomisk.

Vi har inte testat kvarnarnas slitstyrka och livslängd.

Vi testade i två omgångar. Dels med enbart svartpeppar, dels med en blandning av svart-, röd-, vit- och grönpeppar. Röd- och grönpeppar bör egentligen krossas i mortel eftersom kornen är porösa. Det är därför inte kvarnen som är dålig, om de färgade kornen flagar när de mals i kvarn. De sju kvarnarna i testet klarade malning med pepparblandning ungefär lika bra.

Väsnas och klickar

Bodum – Twin
cirkapris 299 kronor
Betyg: 1 villa

Höjd: 11 centimeter.
Kvarn:
Keramisk. För både salt och peppar. Vrider du medsols kommer det peppar, motsols vridning ger salt.
Hantering och påfyllning:
Överdelen ska lyftas av och det går rätt trögt.
Inställning av grovlek:
Det är möjligt, men det finns inga symboler för fin- eller grovmalning så det verkar inte som om att man ska kunna välja mellan olika kornstorlekar vid malning. Ojämnt malresultat.
Värdering:
Det ryms endast lite peppar i kvarnen och man får därför fylla den ofta. Kvarnen väsnas – den klickar och låter som om den hackar sig fram. Detta fick oss att fundera på om den höll på att gå sönder. Den ger inget bra intryck.
www.bodum.se

Busenkel påfyllning

Weber Style – Peppergrinder
cirkapris 399 kronor
Betyg: 4 villor

Höjd: 30 centimeter.
Kvarn:
Keramisk från CrushGrind
Hantering och påfyllning:
Fantastisk enkel. Hela överdelen dras av vid påfyllning.
Inställning av grovlek:
I själva kvarnmekaniken finns en liten grå ratt och den ska vridas för att ändra grovlek. En pil visar åt vilket håll som ger grova korn, och åt vilket håll som ger fina. Men man kan inte se var på skalan ratten är och det är lätt hänt att vrida för långt. Då kan ratten lossna och hamna i maten när man mal. Det är ett minus.
Värdering:
Man kan säga mycket bra om denna pepparkvarn, men den svåra och pilliga inställningen av kornstorlek drar ner betyget ett steg. Det innebär att den tillsammans med Peugeot hamnar i toppen med fyra villor av fem.
www.webergrill.se

Bara fördelar

Zassenhaus – Hamburg
cirkapris 595 kronor
Betyg: 5 villor

Höjd: 18 centimeter.
Kvarn:
Zirkonium och keramik
Hantering och påfyllning:
Det är lätt att vrida kvarnen när man mal. Vid påfyllning ska den lilla knoppen skruvas av och överdelen lyftas av.
Inställning av grovlek:
Tydlig markering på kvarnens botten med siffrorna 1–6. En tvärpinne ska vridas till den finhet som önskas och en pil markerar vilket värde kvarnen har ställts in på.
Värdering:
Den fungerar helt enkelt perfekt! Vi kan inte hitta några svagheter eller nackdelar. Knoppen upptill snurrar inte med utan sitter kvar när du mal. En positiv upplevelse. Delar betyget testvinnare med kvarnen från Cole & Mason.
www.zassenhaus.se

Svår att hålla

Rosendahl – Grand Cru
cirkapris 279 kronor
Betyg: 3 villor

Höjd: 20 centimeter.
Kvarn:
Keramisk från CrushGrind.
Hantering och påfyllning:
Kvarnen sitter i överdelen, som skruvas loss vid påfyllning.
Inställning av grovlek:
När man lyfter av locket ser man en liten grå ratt och den ska vridas för att ändra grovlek. En pil visar åt vilket håll som ger grova korn, och åt vilket håll som ger fina. Men man kan inte se var på skalan ratten är och det är lätt hänt att vrida för långt. Då kan ratten lossna och hamna i maten när man mal. Det är ett minus. När man mal, ska kvarnen vändas och det innebär att man håller i den svarta överdelen och vrider glaset. Det ger inget bra grepp.
Värdering:
Hamnar mitt i fältet med tre villor av fem möjliga.
www.rosendahl.com

Enkel och effektiv

Cole&Mason – Windermere
cirkapris 619 kronor
Betyg: 5 villor

Höjd: 16,5 centimeter.
Kvarn:
Keramisk
Hantering och påfyllning:
Hela toppen dras lätt upp och kan lika lätt sättas tillbaka, när man har fyllt på peppar. Har en superbra ergonomi och är mycket lätt att mala med.
Inställning av grovlek:
Har tydlig märkning med grå prickar i olika storlek och man kan välja sex kornstorlekar. Inställning görs lätt genom att vrida metallbandet runt kvarnen.
Värdering:
Det är lätt att använda kvarnen och ställa in den. Den mal effektivt och jämnt för vald kornstorlek. Den fungerar perfekt. Testvinnare ihop med kvarnen från Zassenhaus.
www.coleandmason.com
www.fh-as.dk

Kräver styrka

Gense – Manhattan
cirkapris 649 kronor
Betyg: 1 villa

Höjd: 20,5 centimeter.
Kvarn:
Kolstål
Hantering och påfyllning:
Det krävs ovanligt mycket kraft i händerna för att kunna använda kvarnen. Vid påfyllning ska en liten knopp, som är delvis dold i överdelen, skruvas loss och det är svårt för där finns inte så mycket plats för fingrarna.
Inställning av grovlek:
Görs genom att lossa eller dra åt den lilla knoppen i toppen. Inga symboler för olika kornstorlekar. Mal ojämnt vid inställning på finmalning.
Värdering:
Helhetsintrycket är att det är svårt att vrida kvarnen. Det är irriterande att behöva ta i så mycket, även om man bara gör det under några sekunder.
www.gense.se

Knoppen lossnar

Peugeot – Paris U’select
cirkapris 479 kronor
Betyg: 4 villor

Höjd: 22,5 centimeter.
Kvarn:
Rostfritt stål
Hantering och påfyllning: V
id påfyllning ska knoppen upptill skruvas av och toppen lyftas av. Det fungerar bra tills man har satt fast knoppen igen och mal: Knoppen följer med och lossnar av sig själv. Det är lite tokigt att man hela tiden måste dra fast knoppen.
Inställning av grovlek:
Tydligt markerat med streck. Man kan välja sex olika kornstorlekar och det gör man genom att vrida den nedre delen av kvarnen. Ger testets finaste korn vid inställning på läge finmalning.
Värdering:
Det är ingen tvekan – här har vi en rejäl kvarn. Det är bara retfullt att knoppen hela tiden lossnar i takt med att man mal. Men vi ger ändå nästhögsta betyget, fyra villor.
www.bony.se

 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar