Vinkylar – allt från kylning till lagring

Vinkylen. Den är både snygg och praktisk – inte att undra på att vinkylen har blivit en ny favorit i våra kök. Här är ett dussin modeller som klarar allt från kylning i det mindre formatet till långtidslagring.


Vin har blivit en innedryck och köket är ett av de rum som vi satsar mest på. Därför är det fullt naturligt att utbudet av vinkylar har blivit allt större på senare tid. Det finns allt från minikylar för ett halvdussin flaskor till stora kylar för ett par hundra buteljer och till och med vinkällare. Lås, kolfilter, uv-skydd, omhängbar dörr och olika temperaturzoner är exempel på bra funktioner. Den som satsar seriöst på lagring av vin bör bland annat se till så att kylen är vibrationsfri.

1) Drick mindre

För dig som inte har så stora behov finns det vinkylar i mindre storlekar. Modellen Sandhamn från Tann rymmer 16 liter (sex flaskor) och mäter 26x37x50 cm (bxhxd). Dörren är i silver, skåpet i svart och det uv-skyddade glaset har en inbyggd touchpanel. Pris 1 295 kronor. KS 9886 från Severin rymmer 50 liter eller 16 flaskor, har omhängbar glasdörr med aluminiumram, mäter 44x52x46 cm (bxhxd) och kostar ca 1 995 kronor.

2) Lås efter dig

Samsung RW13EBSS rymmer 125 liter eller 29 flaskor och mäter 51x84x59 cm (bxhxd). Denna vinkyl har låsbar dörr med nyckel, så att inte barn eller andra obehöriga kan tulla på vinförrådet. Kylen är i borstat rostfritt stål och svart och har elektronisk temperaturkontroll mellan 4 och 18 grader, digital display, blå innerbelysning och fem hyllplan i metall. Pris omkring 5 000 kronor.

3) Vinkyl med frys

Att frysa vin är väl inte aktuellt, men Whirlpool har en vinkyl och frys-kombination för dig som av utrymmesskäl finner detta praktiskt. Den tillhör energiklass A, är avsedd för inbyggnad med snickeriluckor och har måtten 177x54x54,5 (hxbxd). Vindelen rymmer 50 flaskor på de fem hyllorna av ek och kan tempereras mellan 2 och 16 °C. Dörrarna är omhängbara och priset ca 10 100 kronor.

4) Vinkyl för alla

Det finns även andra drycker än vin som smakar bäst kylda. GEA2TBS är namnet på en kyl från Geapp som har två separata kylzoner med varsin dörr – en för vin och en för drycker och/eller smårätter. Den förra rymmer upp till 18 flaskor och den senare exempelvis upp till 57 stycken 33 cl-burkar. Dörrarna är av stål och kabinettet svart. Höjden är 87 cm och bredden 59,5 cm. Priset ligger på ca 12 990 kronor.

5) Kyl vinet svart

Cylinda VK 185 är en svart skönhet som har elektronisk termostat med två zoner. Kylen mäter 185×59,5×59,5 cm (hxbxd) och rymmer 368 liter. Den har sex trähyllor och en kapacitet i flaskor mätt på 115 (max 198). Temperaturen är reglerbar mellan 6 och 22 °C. Dörren är omhängbar, ett kolfilter renar luften och du kan ha kontinuerlig belysning om du så vill. Pris ca 14 400 kronor. Displayhylla finns som tillbehör.

6) Bygg in vinskåpet

Vill du ha en integrerad lösning på din vinförvaring har exempelvis Norcool en modell vid namn Cave 40, där 40 står för antalet flaskor som ryms. Vinkylen mäter 59,5×82-87×54,6 cm (bxhxd) och kan placeras fristående på egna fötter mellan två moduler. Den har sotad glasdörr med UV-filter, ekhyllor med valfri placering och LED-innerbelysning med dörrsensor; allt till ett pris på omkring 14 900 kronor.

7) Förvara dubbelt

Vinkylen SCV72X från Smeg har två kompressorer och två oberoende förvaringsutrymmen. Den är gjord i rostfritt stål och har 12 trähyllor med en kapacitet på 72 stycken 75 cl-flaskor. Bredden och djupet är 60 cm, medan höjden är maximalt 169 cm. Temperaturen är elektroniskt justerbar från 0 till 18 °C och glasdörren är dubbel och isolerad. SCV72X finns både höger- och vänsterhängd och kostar omkring 17 495 kronor.

8) Lagra vibrationsfritt

Dometics skåp CS 200 VS använder sig av absorptionsteknik i stället för kompressor. Detta ska göra skåpet helt vibrationsfritt och tyst och därför lämpat för långtidslagring av viner. Skåpet mäter 173,5×59,5×75 cm, har två fasta och tre utdragbara hyllor, rymmer upp till 206 flaskor och är utrustat med kolfilter. Glasdörren har aluminiumfärgad ram och sidorna är silverfärgade. Finns i vitvaruhandeln, bland annat hos Electrolux Home, och kostar cirka 28 600 kronor.

9) Vinkyl som lagrar i lyx

Liebherr WTES4677 är ännu en vinkyl i lyxklassen. Kylen har tre oberoende temperaturzoner (5-20 °C) med en steglöst justerbar LED-belysning i varje. Den tonade, isolerade glasdörren har uv-skydd och luften renas av ett aktivt kolfilter. Nettovolymen är 422 liter och de 13 hyllorna, varav tio är utdragbara och handgjorda i trä, rymmer 143 flaskor. Vinkylen har larm och låsbar, omhängbar dörr, samt en tidlös finish i rostfritt stål. Priset ligger på cirka 39 995 kronor.

10) Bygg en vinkällare

Tycker du att en vinkyl är för futtigt? Norcool erbjuder såväl monteringsfärdiga vinkällare som tips om hur man med deras produkter bygger en egen. Deras förtillverkade modulrum finns i fyra storlekar, från 120×120 till 180×220 cm, och är flexibla vad gäller placering av dörr och vinaggregat. Du kan även använda ett så kallat splittaggregat

11) Är det party?

Inte någon renodlad vinkylare, men definitivt en kul kyl om det ska partajas med kylda drycker ute i trädgården. Det handlar om Cylindas Partycooler, en rund kyl på hjul i svart eller aluminium med två sidobord av ädelträ och en flaskhållare. Partycooler är 46 cm i diameter och 83 cm hög, har en nettovolym på 45 liter och tillhör energiklass A. Bottnen är löstagbar för enkel rengöring. Kostar cirka 5 600 kronor.

12) Gör det naturligt

För tillfällig kylning är en vin- eller champagnekylare svårslagbar ur trivselsynpunkt. Nobiltà från Tann är gjord i massivt rostfri stål, har en volym på 12 liter och rymmer upp till 6 flaskor champagne (alternativt öl, cider, läsk eller vad du vill – den passar även bra som bålskål). Pris 1 195 kronor.

Sajttips vinkylar

vinklubben.se (”Vinkyl: köpråd”, jan 2005)

Köpinformation vinkylar

Cylinda, www.cylinda.se
Dometic, www.dometic.se
Geapp, www.geapp.se
Liebherr, https://se.witt.dk/liebherr
Norcool, www.enjoysales.se, www.norcool.se
Samsung, www.samsung.se
Severin, www.severin.se
Smeg, www.smeg.se
Tann, www.vinkylar.se
Whirlpool, www.whirlpool.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar