Wow! Så tar du bort rödvinsfläckarna

Finns det något mer stressigt än att råka spilla rödvin i kompisens soffa eller på mormors vita bordsduk? Här är knepen som tar bort fläckarna – om du agerar snabbt!

Har du spillt rödvin? Nu när olyckan väl skett är det viktigt att agera fort! Ju mindre soffan, mattan eller duken hinner dra åt sig av det röda pigmentet i vinet, desto enklare är det att ta bort fläcken. Här är fyra metoder du kan testa, beroende på vad du har där hemma. 

1. Varm mjölk

Testa mjölk-knepet! Sjud vanlig mjölk, och ta sedan av kastrullen från plattan. Låt vätskan svalna något, och lägg sedan ner delen av det nedfläckade tyget i mjölken. Låt dra i cirka 30 minuter. Avsluta sedan med att tvätta textilen i tvättmaskinen. 

2. Salt 

Kanske det mest klassiska husmorsknepet vid rödvinsolyckor. Strö ut rikligt med salt på fläcken. Låt verka i cirka 30 minuter innan du skrapar bort saltet. Är fläcken inte helt borta? Tvätta om möjligt i tvättmaskinen därefter. 

Läs också: Det här ska du inte rengra med ättika! 

3. Bikarbonat eller potatismjöl

Precis som med salt kan du också testa att använda bikarbonat eller potatismjöl, dessa har precis som saltet en bra absorberingsförmåga. Häll mjöl eller bikarbonat på fläcken, låt det verka och suga upp vinet. Dammsug sedan upp resterna! 

4. Diskmedel

Försvann inte fläcken helt av salt, bikarbonat eller potatismjöl? Då kan du testa att ta diskmedel på fläcken också! Ta lite diskmedel på en fuktig svamp. Tvätta utifrån och inåt mitten (så sprider du inte fläcken mer!). Skölj svampen då och då, så att den är ren när du rengör. Glöm inte att ta en ren och blöt trasa och torka bort diskmedlet när du är klar.  

Källa: Ica.se, köket.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar