I SAMARBETE MED VILLA VVS/SOLNA RELINING

Villa VVS / Solna Relining

Slapp bila sönder dyrt marmorgolv – relining räddade avloppsrören

Markus “Mackan” Kaarto förstod efter en stamspolning att det fanns ett behov av att kunna restaurera avloppsrör utan några stora och kostsamma ingrepp. Relining har räddat många husägare genom åren och ett dyrt marmorgolv.

Relining betyder att restaurera gamla avloppsrör utan att göra något ingrepp på husets ytor. Det handlar kort och gott om en effektiv avloppsrenovering. År 2001 drog Markus “Mackan” Kaarto igång Solna Relining.

– Ursprungstänket var att detta skulle hjälpa spolarfirmor när de råkade spola sönder avloppsrör. Då kunde Solna Relining åka ut och lappa och laga direkt på plats.

2018 lanserades varumärket Villa VVS och idag hjälper Villa VVS uteslutande villa- och husägare, men även små fastighetsägare, med relining med hjälp av strumpmetoden. Privatpersoner utgör 98 procent av fallen.

Så går det till när man renoverar rören

Man börjar med att inspektera rören med en avloppsfilmning för att se om det finns skador eller om rören har spruckit någonstans. Därefter fräser man rören och mäter upp den bit av röret som ska relinas. När man har tagit måtten kan man börja tillverka strumpan. Strumpan mättas med härdplast, installeras i det ursprungliga avloppet och efter härdning har den blivit ett självbärande rör.

– Strumpmetoden är den enda, i mitt tycke, som på sikt är hållbar, säger Mackan.

Så här illa såg ett sprucket rör ut före strumpmetoden. Foto: Villa VVS
Så här såg samma rör ut efter restaureringen med strumpmetoden. Ett självbärande rör! Foto: Villa VVS

Så lång tid tar en relining

Med Villa VVS:s avloppsfilmning tar man reda på avloppets skick i radhus, fritidshus och villa.

– Vi går in med en särskild kamera som är avsedd för just rörinspektion och filmar igenom rören för att se vilket skick det är, berättar Simon Widman på Villa VVS.

Villa VVS bedömer alltid skadorna före offertgivning för att se vilka förutsättningar som finns för att kunna genomföra en bra relining.

– Hur lång tiden en relining tar beror på vilken typ av rör det är och hur många ingångar som finns. I stort sett vilket rör som helst går att relina.

Fick behålla marmorgolv i hallen

Mackan funderar en stund och sedan berättar han om ett speciellt jobb han minns än idag.

– Det var en kund som hade en otroligt fin hall med gjuten trappa upp till övervåningen och ett marmorgolv med värme som han absolut inte ville bila upp. Flera andra entreprenörer hade sagt åt honom att det inte fanns några alternativ utan att han var tvungen att bila upp golvet för att man skulle komma åt avloppsrören och laga. När vi hade inspekterat rören såg vi att det faktiskt gick att lösa med relining utan att bila upp marmorgolvet.

Sedan hände det värsta tänkbara. Avloppsrören kollapsade på ett ställe dit man inte kom ner med annat än en dammsugarslang och kamera.

– Det blev dammsugning i två och en halv dag och lyfta ur tunga stenar och grus från rören innan vi tillslut kunde påbörja reliningen. Allt gick dock bra tillslut och han slapp betala 300 000 kronor som det sannolikt hade kostat honom att bila upp hela marmorgolvet.

Lämnar 10 års garanti på relining

– Nu vill vi växa ansvarsfullt och kunna bemöta efterfrågan på relining med bibehållen kvalitet. Jag tycker att det här är en väldigt positiv och kul utmaning. Alla som har gjutjärnsrör är förr eller senare i behov av relining och vi märker att fler och fler har koll på vad relining är för något, berättar Mackan.

Kvaliteten går alltid i första hand och de tar aldrig betalt av kunden förrän allt arbete är klart. Villa VVS lämnar alltid 10 års garanti på produkt och arbete och delar ett hantverkarformulär med kund. Kundnöjdheten ligger på hela 98 procent.

– Vi visar upp det här hantverkarformuläret när vi är ute hos kund så att kund ska förstå vilka lagar och regler som gäller för relining och avloppsrenoveringar. Vi använder oss av det här formuläret själva i vår profession. Det består mestadels av konsumenthänvisningar och vi vill kunna ge kunderna så mycket information som möjligt redan från det allra första mötet. Finns det ett billigare alternativ än relining så upplyser vi självklart om det, men det är ytterst sällan det blir billigare och bättre än relining, säger Simon.

Läs vad fler tycker om Villa VVS och boka en avloppsfilmning av dina rör.

Villa VVS

Adress: Västerled 183, Bromma
Telefon: 08-455 14 34
Hemsida: https://www.solnarelining.se/
E-post: info@solnarelining.se