Köpa hus – ditt livs största affär?

Nästan alla behöver låna till bostaden. Ta noga reda på hur mycket du har råd med innan du köper drömhuset.


En mycket stor del av ett hushålls utgifter går till boendet. Innan du bestämmer dig för hur du ska bo, kan det vara bra att gå igenom hela din ekonomi, så att du vet vad du har råd med. Det är inte bara köpeskillingen som ska betalas när du köper hus eller en bostadsrätt, det tillkommer alltid ytterligare kostnader. I checklistan här nedan kan du läsa om några av de viktigaste sakerna du bör tänka på. Om det är något du inte förstår, var inte rädd för att fråga! Ta hjälp av bank och mäklare.

Bra att tänka på:

Ha goda marginaler så att det finns pengar till ett buffertsparande och eventuella räntehöjningar. Skaffa ett lånelöfte. Gör en boendekalyl till exempel på någon av bankernas hemsidor på internet.

Lånelöfte

Banken gör en preliminär kreditbedömning så att lånen är klara för utbetalning när köpet ska göras upp, under förutsättning att den ekonomiska situationen inte har ändrats.

Checklista vid husköp

– Gör en realistisk kalkyl över hur mycket huset får kosta. Besök banken (via internet eller direkt) innan du börjar leta. Då har du möjlighet att i förväg få ett lånelöfte. Tänk på att ha en buffert för att klara oförutsedda utgifter efter husköpet.

– Kontantinsatsen är normalt 10 procent av köpesumman.

– Kostnader som tillkommer, förutom själva köpesumman, är bland annat besiktning, lagfart och eventuella pantbrev.

– Lagfartskostnaden är 1,5 procent av köpeskillingen eller taxeringsvärdet om det är högre. För ett hus som kostar 1 miljon blir lagfartskostnaden 15 000 kronor. Dessutom tillkommer en expeditionsavgift från tingsrätten.

– Nya pantbrev kostar 2 procent av inteckningsbeloppet. Pantbrev kan finnas sedan tidigare men ofta måste man ta ut nya. Nya pantbrev på 500 000 kronor kostar 10 000 kronor. Dessutom tillkommer en expeditionsavgift från tingsrätten.

– Jordabalksbesiktning kostar omkring 5 000-7 000 kronor.

– Oljan som finns kvar i husets oljetank vid tillträdesdagen får du betala för.

– Värdering av huset krävs oftast av långivaren.

Bra att tänka på:

– Fastigheten köps i befintligt skick. Säljaren är inte ansvarig för fel som köparen borde ha upptäckt vid en undersökning. Därför bör köparen låta göra en jordabalksbesiktning.

– Köper ni ett hus med tomträtt, ta reda på hur länge avtalet gäller och hur stor avgiften kan bli när avtalet skrivs om.

– Gör en jordabalksbesiktning. Använd en besiktningsman med ansvarsförsäkring. Mäklaren eller banken kan hjälpa dig med bra namn.

– Fastighetsskatten är 1 procent av taxeringsvärdet. Med ett taxeringsvärde på 1 miljon kronor betalar du 10 000 kronor per år i fastighetsskatt.

– Räntekostnaden styrs av hur mycket du behöver låna. Skattereduktion ges med 30 procent på räntekostnaden.

– Driftskostnader som till exempel sotning, el, vatten, sophämtning, uppvärmning varierar beroende på var i landet du bor och hur stort hus du har. Tänk på att det är säljarens uppgifter som ligger till grund för de uppgifter som mäklaren lämnar. Temperatur inomhus, antalet familjemedlemmar och hur ofta man tvättar är saker som kan förändra kalkylen. Räkna med minst 1 500 kronor i månaden för driftskostnader.

– Tomträtt är en avgift du får betala om huset är byggt på hyrd tomt. Vanligtvis är det kommunen som upplåter tomträtten. Tomträttsavgälden deklareras som räntekostnad under kapital. Tomträttsinnehavaren deklarerar inte markvärdet utan endast byggnadsvärdet som förmögenhet. Däremot tas markvärdet med i underlaget för beräkning av fastighetsskatten.

– Glöm inte villa-hemförsäkringen. Viktig att ha från tillträdesdagen. Jämför priserna hos olika försäkringsbolag.

– Övriga försäkringar.
Det är också viktigt att fundera över vad som händer om någon i familjen skulle avlida. För det mesta bygger ekonomin på två inkomster och om en inkomst faller bort innebär det stora ekonomiska förändringar. Numera är det möjligt att teckna en försäkring med återbetalningsskydd på bostadslånet, vilket kan bli fallskärmen om den ena maken skulle dö. Lånet betalas då av med det belopp som försäkringen är tecknad på.

– Underhåll och renoveringskostnader avgörs av husets ålder och standard. Ett nytt tak, dränering och till exempel en ny fasad kostar mycket pengar. Räkna med minst 1 000 kronor i månaden för löpande underhåll och renovering.

– Kolla eventuella servitut. Ett servitut är en rättighet för en fastighetsägare att på ett visst sätt använda en annan fastighet. Ett vanligt servitut är att grannen får använda din väg. Uppgifter om vad som gäller får du hos tingsrätten.

– Flytten kostar. Flyttfirma, telefonabonnemang och parabolantenn är kostnader som kan tillkomma.

– Att sälja en bostad kan ta längre tid än du tror. Har du inte sålt din gamla bostad innan du köper en ny bör du skriva in en klausul i köpekontraktet. Mäklaren vet hur den ska skrivas.

– Övrigt.
Gör dig bekant med området. Ta reda på om det finns bra kommunikationer, närhet till affärer och dagis. Titta på flera hus i samma område. Prata med grannar och andra som bor runt omkring. De kan de dig värdefulla upplysningar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar