4 av tio svenskar positiva till generationsboende

– men bara när föräldrarna blir gamla och behöver hjälp

PRESSMEDDELANDE 2011-10-21 Nästan fyra av tio, 35 procent, av svenska villaägare öppnar dörren för sina föräldrar och erbjuder dem en plats i sitt hem när de blir gamla. Det avslöjar Vi i Villas senaste villapanel som har tagit tempen på svenska villaägares inställning till att bo permanent tillsammans med släkt och vänner.

Generationsboende innebär att man lever permanent tillsammans med släkt och familj. Enligt Vi i Villas senaste villapanel kan 35 procent av svenska villaägare tänka sig att bo permanent med sina föräldrar om eller när de blir gamla och behöver hjälp. Men innan dess är man mer tveksam. Då svarar mer än sju av tio nej till att bo permanent tillsammans med släkt eller vänner.

Helst bor svenska villaägare med sina vänner, 14 procent kan tänka sig att bo permanent tillsammans med dem. Efter vännerna är det de egna föräldrarna som man helst kan tänka sig att bo tillsammans med. Drygt en av tio, 12 procent, kan tänka sig att bo permanent med sina föräldrar.

Trenden är starkast bland kvinnor och yngre. Bland kvinnor kan 15 procent tänka sig att bo med vänner och 14 procent med sina föräldrar. Hela 38 procent av kvinnorna öppnar sitt hem och låter föräldrarna flytta in när de bli gamla och sjuka. Motsvarande siffra bland männen är 30 procent. Yngre är mest givmilda med platsen i sina hem, i ålderskategorin upp till 30 år kan 41 procent tänka dig att ge en plats i hemmet åt sina gamla föräldrar. Hos de svarande som är 51 år och uppåt är motsvarande siffra 29 procent.

I Stockholm och Uppsala är villaägarna helt klart mest positiva till att bo med sina föräldrar. I Uppsala är andelen som skulle låta sina gamla föräldrar bo hos dem hela 42 procent, motsvarande siffra i Stockholm är 40 procent. I Jönköping är man däremot mest negativ till att öppna upp hemmet för föräldrarna då de blivit gamla, hela 72 procent av dem säger nej även då.

– Kanske är det en ny trend vi är på spåren. Det har väckts allt mer kritik mot äldrevården i landet och det tror jag väcker känslor hos många. Till en början ställer man sig tveksam men när ens egna föräldrar behöver hjälp så är det svårt att säg nej. Jag tycker att fyra av tio är en hög andel och det är glädjande att se att de yngre är mest positiva till släppa in sina föräldrar i hemmet, säger Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa.

Kan du tänka dig att bo permanent tillsammans med din familj eller dina vänner?
  1. Ja, vänner: 14 %
  2. Ja, med föräldrar: 12 %
  3. Ja, med syskon: 11 %
  4. Ja, med svärföräldrar: 5 %
  5. Nej: 74 %

 

Skulle du låta dina föräldrar eller svärföräldrar flytta in hos din när de bli gamla och behöver hjälp?

1. Ja, mina föräldrar: 35 %
2. Ja, mina svärföräldrar: 17 %
3. Nej: 62 %

 

Syskonkärlek i den svenska villan

De flitigaste besökarna i den svenska villan är syskonen. På frågan om vem man oftast får besök av är det syskonen som ligget i topp. Framförallt systern som står för 27 procent av besöken och bröderna står för 22 procent av besöken. Generellt sett är kvinnor flitigare besökare än män. Mamma besöker oss mer än pappa, 22 procent jämfört med åtta procent, svärmor (14 %) mer än svärfar (6 %). Och vi får oftast besök på födelsedagar så hela 61 procent av besöken sker.

Inför att släkt och vänner ska hälsa på gör vi oss till lite extra, 54 procent städar huset och 18 procent klipper gräset. När vi väl har gäster på besök hemma är det största övertrampet de kan göra är att ta med oinbjudna gäster, det anser hela 19 procent. Följt av att kritisera maten (13 %).

För kommentarer och mer information kontakta:
Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa
Telefon: 08-731 29 73 eller 0707-99 79 36
E-post: stina.abenius@viivilla.se

Om villapanelen 

Totalt har 5 948 villaboende från 20 år och uppåt deltagit i undersökningen. Fler siffror följer nedan. Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande undersökning inom olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på 2 200 000 läsare. Stina Abenius är chefredaktör och tidningen distribueras gratis tio gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Se även viivilla.se

Totalt resultat Villapanelen ”Släkt och generationer”

Kontakta Vi i Villa för ytterligare nedbrytningar

Skulle du kunna tänka dig att bo permanent tillsammans med dina föräldrar, svärföräldrar, syskon eller vänner?

Totalt

Kvinnor

Män

Ja, med föräldrar

12 % 14 % 10 %

Ja, med svärföräldrar

5 % 5 % 6 %

Ja, med syskon

11 % 12 % 9 %

Ja, med vänner

14 % 15 % 13 %

Nej, jag skulle inte vilja bo med någon av dem

74 % 72 % 78 %

 

Skulle du kunna tänka dig att låta dina föräldrar/svärföräldrar flytta in till dig när de blivit gamla och behöver hjälp?

Totalt

Upp till 30 år

31 till 40 år

41 till 50 år

51 + år

Ja, föräldrar 35 % 41 % 39 % 36 % 31 %
Ja, svärföräldrar 17 % 23 % 20 % 18 % 13 %
Nej 62 % 58 % 58 % 62 % 61 %

 

Skulle du kunna tänka dig att låta dina föräldrar/svärföräldrar flytta in till dig när de blivit gamla och behöver hjälp?

Totalt

Kvinnor

Män

Ja, föräldrar

35 % 38 % 30 %

Ja, svärföräldrar

17 % 16 % 18 %

Ja, syskon

62 % 60 % 67 %

 

Skulle du kunna tänka dig att låta dina föräldrar/svärföräldrar flytta in till dig när de blivit gamla och behöver hjälp?

Totalt

Jönköping

Uppsala

Stockholm

Ja, föräldrar

35 % 26 % 42 % 40 %

Ja, svärföräldrar

17 % 12 % 19 % 18 %

Ja, syskon

62 % 72 % 57 % 57 %

 

Vem i din familj kommer oftast hem till dig på besök?

 

Mina föräldrar tillsammans

19 %

Mamma

22 %

Pappa

8 %

Svärföräldrar tillsammans

13 %

Svärmor

14 %

Svärfar

6 %

Bror

22 %

Syster

27 %

Mor-/farföräldrar

1 %

Moster/morbror/farbror/faster

3 %

Kusin

7 %

Annan

30 %

Jag får aldrig besök av min familj/släkt

4 %

 

När får du oftast besök av din familj/släkt?

 

På födelsedagar

61 %

På julafton

37 %

På midsommarafton

7 %

På påsken

7 %

På semestern

23 %

På helgen

41 %

På vardagar

22 %

Annan tidpunkt

16 %

 

Ändrar du något i hemmet när släkt och vänner ska komma och hälsa på?

 

Städar huset

54 %

Jag köper blommor

7 %

Jag plockar fram mina finaste inredningsprylar

1 %

Jag plockar bort mina finaste inredningsprylar för att inte skryta

0,1 %

Jag plockar bort mina finaste inredningsprylar för att de inte ska gå sönder

1 %

Jag plockar fram presenter jag fått av mina släktingar som jag annars har undangömda

0,4 %

Jag klipper gräset

18 %

Jag rensar rabatten

6 %

Nej, jag ändrar inget speciellt

44 %

 

Vilket av nedanstående är det största övertrampet dina gäster kan göra då de är på besök hos dig?

 

Kritisera inredningen

11 %

Börja städa/diska

11 %

Inte ha med sig någon värd/värdinnegåva

1 %

Ta med oinbjudna gäster

19 %

Ta med oinbjudna barn

6 %

Kritisera maten

13 %

Kommentera våra oavslutade renoveringsprojekt

10 %

Kommentera vår orensade rabatt

5 %

Kommentera vår ostädade tomt

6 %

Fråga vad saker i hemmet kostar

6 %

Annat

11 %

Jag blir aldrig irriterad på mina gäster

45 %

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar