Lätt att bli en dålig granne

PRESSMEDDELANDE 2009-10-14 För den som vill är det lätt att bli ovän med grannarna i kvarteret. Genom att låna saker utan att lämna tillbaka dem, vara högljudd och inte hälsa när du stöter på någon på gatan kan du lätt skapa irritation i kvarteret. Det visar villapanelen där 4 139 villaägare i hela landet har svarat på frågor om vad som utmärker en dålig granne

Att skapa irritation och konflikter i kvarteret är inte populärt i Sveriges villakvarter, 85 procent av landets villaägare tycker att det är ett tecken på en dålig granne. Att inte hälsa är också något av det värsta man kan göra. Det anser 59 procent av villaägarna. På tredje plats hamnar grannar som lånar saker utan att lämna tillbaka dem.

– När man ser resultaten från villapanelen verkar det vara ganska lätt att stöta sig med sina grannar, för vem har inte glömt att lämna tillbaka något man lånat eller haft en dålig dag och inte hälsat så glatt som man borde gjort. Samtidigt tycker 98 procent av villaägarna att det är viktigt att vara en bra granne, så det verkar som att folk i alla fall vill ha bra relationer med dem som bor i närheten, säger Björn Vingård, chefredaktör för tidningen Vi i Villa.

Slarvigt parkerade bilar retar män

Kvinnor och män är inte helt överens om vilka som är de värsta egenskaperna hos en granne. Varken män eller kvinnor gillar en bråkmakare i kvarteret, och man är även överens om att folk som inte hälsar inte är särskilt trevliga att ha i området. Fler kvinnor än män tycker däremot att det är jobbigt när en granne är för påträngande, medan männen i större utsträckning irriterar sig på om grannen parkerar sin bil slarvigt. Kvinnor står heller inte ut med grannar som snickrar och bankar vid fel tidpunkt, medan männen har lite mer överseende med pigga renoveringsentusiaster.

Stockholmare tittar snett på din skräpiga trädgård

Enligt villapanelen finns det även regionala skillnader på vad som anses som ohyfs bland grannar. I Stockholm är en slarvigt parkerad bil en värre syn än i övriga landet, och detsamma gäller en skräpig trädgård. I Skåne betraktas du som en dålig granne om du inte hälsar på folk. I Norrbotten tycker dina grannar att det är väldigt jobbigt om du låter dina husdjur springa över deras tomt.

Bli en dålig granne – så gör du:

1. Se till att skapa konflikter och irritation bland de andra som bor i kvarteret.
2. Hälsa inte på dina grannar när du möter dem.
3. Låna saker från dina grannar – men lämna inte tillbaka dem.
4. Var högljudd.
5. Träng dig på.
6. Låt dina husdjur springa över/göra sina behov på granntomten.
7. Släng saker i andras soptunnor.
8. Skryt!
9. Uppfostra inte dina barn.
10. Städa inte i onödan kring ditt hus och i trädgården – det ska helst ge ett skräpigt intryck.

Om undersökningen

Totalt har 4 139 villaboende i hela Sverige från 20 år och uppåt besvarat undersökningen. Fler siffror hittar du i rapporten som finns att hämta på viivilla.se, se Press.

Resultaten kan användas fritt om källan tidningen Vi i Villa anges.

För mer information kontakta:

Björn Vingård, chefredaktör tidningen Vi i Villa
Tfn: 08-731 29 33, 0709-15 08 68
E-post: bvi@brm.se

Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande rapport om olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på 2 300 000 läsare. Björn Vingård är chefredaktör och tidningen utkommer tio gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Se även viivilla.se.

Rapport (pdf)

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar