Villaägarnas mardrömslista – mest rädda för vattenskador

PRESSMEDDELANDE 2013-01-15

Så ser svenska villaägare på sitt boende:
Villaägarnas mardrömslista - mest rädda för vattenskador Det finns många saker som skapar oro i villaområdena visar Vi i Villas nya villapanelundersökning. Trots det är villaägarna nöjda med sitt boende och har ingen som helst lust att flytta till lägenhet.


-När vi frågade Sveriges villaägare om de inte var lite sugna på att flytta till en lättskött och varm lägenhet så här års fick vi ett rungande nej till svar, säger Vi i Villas chefredaktör Camilla von Otter. Det var bara fyra procent som över huvud taget hade funderat på det. Det är glädjande att kunna konstatera att Sveriges cirka två miljoner villaägare är helt nöjda med sin boendeform. Däremot är det hela 23 procent som gärna skulle bo på varmare breddgrader under vintern.

Trots att alla trivs bra i sina villor finns det en hel del att oroa sig över. Här är fem-i-topp listan över vad villaägarna är mest oroliga över i samband med boendet.

Villaägarna mardrömslista
1.                         Vattenskador och läckage (46 %)
2.                         Huset brinner ner (40 %)
3.                         Inbrott (38 %)
4.                         Mögel och hussvamp (28 %)
5.                         Dyrare energi (24 %)

-Listan stämmer bra med verkligheten, säger Camilla von Otter. Vattenskador tillhör de vanligaste problemen. Brand och inbrott är däremot mer ovanliga, men jag förstår rädslan väl eftersom konsekvenserna av dem ju blir helt förödande.

Klotter är villaägarna minst rädda för, bara en procent sätter upp det på mardrömslistan.

Utvecklingen av villapriserna verkar inte heller vara något som svenska villaägare går och oroar sig för. Bara fem procent säger att de tror att priserna kommer att sjunka och att man är orolig för det. Kvinnor är lite mer oroliga än män (sex procent jämfört med fyra procent). Mest oroliga är villaägarna i Kronoberg (tio procent), minst oroliga är man i Stockholm (tre procent) och Malmö (två procent).

Optimismen är dock inte så stor – endast åtta procent av Sveriges villaägare tror att huspriserna är på väg upp igen.

Vilka är då orsakerna till att villaägarna är så nöjda med sitt boende? Antagligen att man lägger ner en hel del jobb på att välja rätt hus. Det här är de fem viktigaste faktorerna som styr valet av bostad.

Villaägarna drömlista
1.                         Området är vackert och idylliskt (51 %)
2.                         Det finns bra skolor i närheten (22 %)
3.                         Jag behövde ett större hus (20 %)
4.                         Jag hittade äntligen mitt drömhus (20 %)
5.                         Bra kommunikationer (19 %)

För män verkar det mer betydelsefullt att bo närmare jobbet. Tolv procent av dem angav det som en viktig faktor vid valet av hus, jämfört med sju procent av kvinnorna.

-Endast sex procent säger att det var viktigt för husvalet att grannarna verkar trevliga. Det förvånar mig verkligen, säger Camilla von Otter. För mig har bra grannar alltid varit en mycket viktig faktor när jag flyttat.

-Vi frågade också om det var betydelsefullt att byta upp sig och hamna i ett mer välbärgat område. Det visade sig att det inte är så, bara tre procent tycker det.

Om undersökningen och Vi i Villa

Totalt har 4 595 villaboende från 20 år och uppåt deltagit i undersökningen. Undersökningen genomfördes
13-26 november 2012. Fler siffror följer nedan. Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande undersökning inom olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa.

Vi i Villa är Sveriges största tidning med en räckvidd på ca 2 111 000 läsare. Camilla von Otter är chefredaktör och tidningen distribueras gratis tio gånger under 2013 till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information.

Hela undersökningen med tabeller i pdf – Klicka här!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar