Sveriges vackraste villa 2011 ligger i Älvsjö

PRESSMEDDELANDE 2012-01-20 För tredje året i rad har Sveriges mest lästa tidning Vi i Villa utsett Sveriges vackraste villa. Vinnare blev den 100 år gamla trävillan i Älvsjö. Juryns motivering till vinnarhuset lyder: ”Traditionell och modern på samma gång - med den ursprungliga arkitekturen och den tidsenliga ljusa kulören”.

Årets vinnare av Vi i Villas fototävling Sveriges vackraste villa är en riktig karaktär – med hundra år på nacken. Den vackra trävillan med fiskfjällspanel byggdes av bildhuggare Carl Gustaf Ivar Cedervall i form av en jaktstuga och enligt uppgift lät han sig inspireras av Anders Zorns hus i Mora. Ursprungligen var huset svarttjärat efter dåtidens mode.

Och huset har också åldrats med värdighet. De nuvarande ägarna, Johan Månsson och Anette Sandsjö, har varit noggranna när de renoverat och därmed lyckats bevara den ursprungliga charmen. Bland annat har ett burspråk förvandlas till en hel tillbyggnad under familjens ägo. Paret har tagit hänsyn till husets stil och också varit mycket noga med att välja beständiga material.

– Huset byggdes under en era när man hade tid – det tog fyra år att uppföra. Jag är glad och stolt över att vi själva inte fallit för moderna och enkla genvägar när vi renoverat, till skillnad mot hur det ofta renoveras i många andra stadsnära hus. Jag har själv byggt med tanke på att även den nya delen helst ska hålla i ytterligare 100 år, säger Johan Månsson.

Juryns motivering:
”Här har den svenska nationalromantiken både bevarats och förvaltats på ett genomtänkt sätt. Denna villa känns mycket traditionell och modern på samma gång – med den ursprungliga arkitekturen och den tidsenliga ljusa kulören. Det här är en villa som man genast blir charmad av!”

Om tävlingen
Tävlingen Sveriges vackraste villa, som utlystes i tidningen Vi i Villa under hösten 2011 för tredje året i rad, uppmanade villaägare att ladda upp exteriörbilder av sina hus på viivilla.se. Tävlingen bestod av totalt 378 bilder från runt 200 fotografer och fick in cirka 40 000 röster. Vinnarna utsågs av en jury från Vi i Villa och Travel Logic. Övriga tävlingsbidrag finns att se på https://foto.viivilla.se

Familjen Sandsjö-Månsson vinner, förutom äran, en rundresa för två i Malaysia från Travel Logic.

På delad andraplats kom följande tävlingsbidrag:

– Peo och Caroline Åkerlund, Åtvidaberg, Östergötland

– Cecilia Hagert, Anderslöv, Skåne

– Lena Öst/Lasse Almström, Ljusdal, Hälsingland

– Bengt Andersson, Östra Strö, Skåne

Bilder på samtliga pristagare finns på:
https://viivilla.se/Press – Pressbilder

För mer information om tävlingen kontakta:

Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa
Tfn: 08-731 29 73, mobil: 070-799 79 36
E-post: stina.abenius@viivilla.se

Christopher Holmerin, nordisk förlagschef för interaktiva medier, Bonnier Publications AB
Tfn: 08-731 29 44, mobil: 070-714 65 24
E-post: christopher.holmerin@bp.bonnier.se

Annethe Grimborg, marknadschef tidningen Vi i Villa
Tfn: 08-731 29 36, mobil: 070-238 71 48
E-post: annethe.grimborg@viivilla.se

Tidningen Vi i Villa utkommer tolv gånger om året och distribueras gratis till samtliga Sveriges villahushåll, för närvarande strax över två miljoner. Viivilla.se besöks av 100 000 unika besökare per vecka. Tidningen och sajten utges av Bonnier Pulications AB och ingår i Bonnier Magazine Group, som dotterbolag tilll Bonnier Publications A/S. Förlaget omsätter över 300 miljoner kronor och har 112 anställda i de nordiska länderna.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar