44 procent av Sveriges villaägare stör sig på grannen, och en av tio känner till grannar i kvarteret som är eller har varit inblandade i grannkonflikter med andra grannar. Och det mest störande en granne kan göra är att föra oväsen. Det visar villapanelen där 3289 villaägare i Sverige har svarat på frågor om sina grannrelationer.
Om du är mån om din relation till grannen bör du inte föra oväsen, se upp hur du parkerar bilen, och låt bli att plantera träd som skuggar grannens tomt. Det är de topp tre saker som svenska villaägare stör sig mest på hos sina grannar.
‒ De tre sakerna kan kännas som att grannen inkräktar på det som jag uppfattar som mitt territorium. Att grannar stör sig på varandra beror också på olika värderingar, till exempel om hur högt man får spela musik, eller hur sent på kvällen, säger Eleonore Lind, medlare i grannkonflikter.
En av tio grannar har grälat med sin granne, och det vanligaste sättet man gräl. Av dem har en tredjedel skött konflikten genom att skrika åt varandra och endast 6 procent har fattat pennan och skrivit ett argt brev.
‒ De allra flesta sköter grannkonflikter bra, är toleranta och överseende. Men vissa personer är mer lättstötta och väldigt övertygade om att de har rätt och grannen fel, och då kan det bli svåra konflikter, säger Eleonore Lind.
Topplista: Så här störs villaägare av sina grannar
1. Grannar som för oväsen 12,6 %
2. Hur grannarna parkerar sin bil 12,4 %
3. Att grannarnas träd skuggar min tomt 10,6 %
4. Hur grannarna sköter sin trädgård 9,0 %
5. Hur de tar hand om sina husdjur 6,4 %
6. Att de inte bryr sig om miljön 4,6 %
7. Hur de uppfostrar sina barn 4,4 %
8. När och var de eldar i sin trädgård 4,4 %
9. Hur de bygger ut och bygger om 4,1 %
10. Att de klipper gräset vid olämpliga tider 3,9 %
11. Att de hindrar mina husprojekt 3,9 %
Expertens bästa tips kring grannkonflikter
1. Försök att vara tolerant
2. Ta inte upp konflikter med grannen när du är arg och upprörd
3. Om du vill ta upp en konflikt, skriv ner vad du vill säga först
4. Öva med en bekant, hur låter det du vill säga?
5. Fråga grannen om han/hon har tid att prata, om inte så bestäm en tid
6. Prata med grannen i lugn och ro, var konkret och saklig
7. Om det inte hjälper kan det vara läge att kontakta en tredje part
Källa: Eleonore Lind, medlare
Om undersökningen
Totalt har 3289 villaboende från 20 år och uppåt besvarat undersökningen. Fler siffror hittar du i rapporten som finns att hämta här nedan i PDF-format.
Resultaten kan användas fritt om källan tidningen Vi i Villa anges.
För mer information kontakta:
Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa
Tfn: 08-731 29 73, 0707-99 79 36
E-post: stina.abenius@viivilla.se
Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande rapport om olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på 2 300 000 läsare. Stina Abenius är chefredaktör och tidningen utkommer tio gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Se även viivilla.se