Vi i Villa hjälper flyktinglägret i Ritsona

I mitten av februari åkte Vi i Villa tillsammans med FM Mattsson och Grabber till Grekland för att bland annat dra fram dricksvatten i ett läger för migranter.     
– I en orolig tid är det viktigare än någonsin att hjälpa varandra, säger Vi i Villas chefredaktör Anders Carlén.    

Omkring 60 000 migranter sitter fast i Grekland sedan gränserna mot övriga Europa stängde i mars 2016. I många av flyktinglägren tvingas människorna bo i tält och situationen är mycket svår. Det har rapporterats om flera dödsfall under de kalla vintermånaderna.    

”Viktigt att hjälpa varandra”      

Den 16 februari åkte Vi i Villa till flyktinglägret i Ritsona tillsammans med hantverkare från Grabber och FM Mattsson. Syftet var att förbättra boendeförutsättningarna för migranterna.

– I en orolig tid är det viktigare än någonsin att hjälpa varandra. Vår kunskap om hus och boende är stor och då faller det sig naturligt att bidra med det vi kan på plats, säger Vi i Villas chefredaktör Anders Carlén.

Avloppsrör och handfat

I flyktinglägret arbetade Anders tillsammans med rörläggaren Johan Persson och hantverkaren Anders Nilsson.

– Vi drog vatten- och avloppsledningar i lägrets kvinnozon, berättar Anders Nilsson.
Arbetet pågick under två intensiva dagar.

– I kvinnozonens skötrum för barn monterade vi handfat och kopplade in kranar från FM Mattsson, säger Johan Persson.

Utöver att dra rör byggde teamet en diskstation i kvinnozonen.

Skolmaterial till barnen

En container köptes in och fylldes med verktyg och skruv som migranterna kan låna för att själva bidra med byggjobb i lägret. Dessutom fick Vi i Villa-hjälpen genom en swishinsamling in totalt 10 275 kronor som gick oavkortat till migranterna.

– Barnen i lägret hade önskat sig skolmaterial och pyssel, medan kvinnorna saknade sytillbehör. Varenda krona från insamlingen gick till det, samt en varmvattenberedare och de tre handfat som vi installerade. Vi är väldigt glada och tacksamma att så många bidrog till insamlingen för att göra tillvaron något ljusare för migranterna i Ritsona, säger Anders Carlén.

Småbarnspappan Wassim: ”Mitt liv är förstört”

Vi träffar 28-årige Wassim när han är ute på sin dagliga morgonpromenad runt flyktinglägret i Ritsona. Här bor han i en grå liten bostadsmodul tillsammans med sin fru och deras åtta månader gamla son. Wassim kommer från Dara i Syrien, men på grund av kriget tvingades han fly därifrån.

– Vi anlände till Grekland i maj 2016, efter att ha försökt ta oss hit från Turkiet nio gånger utan att lyckas. Polisen grep mig varje gång, berättar Wassim och fortsätter:
– När vi till slut tog oss över i en uppblåsbar båt var min fru höggravid. Vi var 55 vuxna och 19 barn som åkte tillsammans på natten. Det tog sex timmar innan vi var i land. Jag var rädd för min frus skull och ingen i båten kunde simma.

”Allt är borta”

I Syrien studerade Wassim journalistik och drev sin egen restaurang.
– Innan kriget bröt ut levde jag ett väldigt lyckligt liv med min familj. Nu är allt förstört. Det finns inga hus, allt är borta.

Wassim berättar att livet i flyktinglägret är väldigt enformigt. Varje dag ser exakt likadan ut.
– Det är väldigt tråkigt. Jag har inget hus och inget jobb.

Vad tror du kommer att hända med dig och din familj?

– Framtiden är ett frågetecken. Inga länder tar emot flyktingar längre. Om jag lyckas få ett pass ska jag resa till mina släktingar och vänner som bor i Tyskland. Jag hoppas kunna flytta dit en dag.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar