”Vi vill resa utomlands på semestern”

När svenska villaägare planerar semestern står en utlandsresa högst på önskelistan – oavsett hur vädret ser ut i Sverige.


En ny undersökning från villapanelen har kartlagt semestervanor hos villaägare runt om i landet. En campingsemester ligger längst ned på listan med tältning allra sist, men inte heller barnbarn och släktingar verkar speciellt lockande.

Detta är drömsemestern

1. Åka utomlands (29%)
2. Göra korta utflykter och uppleva nya saker (26%)
3. Åka till stugan (14%)
4. Stanna hemma och jobba med huset (6%)
5. Åka ut med båten (5%)
6. Husvagnssemester (4%)
7. Åka ut med husbilen (3%)
8. Ta hand om barn och barnbarn (3%)
9. Åka till släkt och vänner (2%)
10. Tälta (1%)

Endast två procent anser att drömsemestern är att hälsa på vänner och släktingar, men hur länge är ok stanna då? Hela 58 procent anser att man kan stanna två-tre dagar, 18 procent tycker att en natt får räcka, tio procent tänker bli kvar en hel vecka och en procent tycker att man kan stanna hur länge som helst.

– Det tycker jag var ett bra resultat, säger Vi i Villas chefredaktör Camilla von Otter. Jag vet att detta är ett ämne som debatteras vilt i villaområdena och min erfarenhet är att det sliter väldigt mycket på vänskapen om man stannar för länge. Då är det skönt att majoriteten tycker att man endast ska stanna två-tre dagar. Min egen erfarenhet säger också att det är precis lagom.

Struntar i vädret

Man skulle kunnat tro att semesterplanerna var beroende av vädret, men undersökningen visar att majoriteten av villaägarna struntar i om det är solsken eller ösregn. De flesta (89 %) gör semesterplanerna tillsammans och 19 procent skulle gärna strunta i en utlandsresa om de fick en ny härlig trädgård, 17 procent om de fick en svalkande pool och 16 procent skulle gärna stanna hemma om de fick ett nytt uterum att pyssla i.

Så tycker villaägare om dåligt väder på semestern

1. Jag struntar i vädret och njuter av att vara ledig (41%)
2. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder (27%)
3. Jag skaffar några härliga filmer och njuter (8%)
4. Åker på utflykt med familjen (8%)
5. Jag kollar väderkartan och åker dit där vädret verkar bättre (7%)
6. Jag blir tokig och försöker få tag på en solresa (3%)

Vill du vara med och göra din röst hörd? Gå med i villapanelen du också!

Om undersökningen

Totalt har 1 473 villaboende från 20 år och uppåt deltagit i undersökningen. Undersökningen genomfördes 16–28 april 2013. Fler siffror följer nedan. Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande undersökning inom olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa.

Läs hela undersökningen här!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar